КУЛТУРА

Почиње Београдски фестивал игре: Цео свет играће пред српском публиком

Под слоганом „Савршене различитости“ од 7. марта до 10. априла у Београду и Новом Саду биће одржан 21. Београдски фестивал игре.
Sputnik
Љубитељи савремене игре имаће прилику да виде наступе уметника из Француске, Италије, Шведске, Ирске, Канаде, Аустралије, Србије, Америке, Кине, Немачке, Израела, Чешке и са Малте.
Грчки кореограф и редитељ, актуелни директор Националног балета у Атини, Константинос Ригос отвориће Београдски фестивал игре у Српском народном позоришту у Новом Саду, где 9. марта наступом Компаније игре Опере Гетеборга званично започиње програм овогодишњег фестивала.
Главном програму претходи перформанс „Неухватљива тачка одлагања“ француског уметника Јоана Буржое, 7. и 8. марта у београдском биоскопу „Балкан“.

Храбро надмашити себе

„Иза Београдског фестивала игре је преко 500 изведених кореографских радова и две деценије озбиљних резултата, а 21. издање има задатак да буде различитио од свега што нас окружује, али и од самог себе, да искорачи храбро и надмаши себе“, рекла је директорка фестивала Аја Јунг.
Напоменувши да ће на програму фестивала бити 32 представе, Јунг је нагласила да ће „цео свет играти пред нашом публиком“ и најавила да ће 22. марта у Југословенском драмском позоришту наступити Викторија и Аурелија Чаплин, ћерка и унука чувеног комичара Чарлија Чаплина, са представом „Звоно и чини“.
Компанија игре Опере Гетеборга гостоваће 9. и 10. марта у Српском народном позоришту са комадима „Проклизавање“ Дамјана Жалеа и „Сааба“ у кореографија Шарон Ејал.
Балет Тоскане из Фиренце долази са представом „Црвене ципелице“ Филипа Краца (11. март, Позориште на Теразијама), трупа „Кид Пивот“ из Ванкувера извешће 14. и 15. марта у Српском народном позоришту комад „Скупштина“ Кристал Пајт, а италијанска ММ компанија игре представиће 16. и 17. марта у Позоришту на Теразијама кореографије Енрика Морелија и Маура Бигонцетија.
Водећи чешки пантомимичар Радим Визвари наступиће 19. и 20. марта у Битеф театру, Компанија Ервеа Кубија из Кана гостује 24. марта у Позоришту на Теразијама, а Компанија „Dewey Dell“ из Чезене 25. и 26. марта у Позоришту „Душко Радовић“.
Трупа „Комоко“ из Фиренце извешће 28. марта у Звездара театру кореографију „Лутак“ Софије Напи, из Аустралије 29. марта у биоскоп „Балкан“ долази циркуска трупа „Gravity & Other Myths“, а Балет Висбадена представиће 30. марта у Народном позоришту комаде Марка Гекеа и Мартина Аријажа.
Кореограф из Тел Авива Мајкл Гетман представиће своје дело „Најважније ствари“ 31. марта у Битеф театру, а Уна Доерти из Белфаста 3. априла и Атељеу 212 кореографију „Морнарско плаво“.
Сиднејска компанија игре долази са кореографијом Рафаела Боначела (5. и 6. април, Народно позориште), а Фестивал игре угостиће и њујоршку компанију шангајске плесачице и кореографкиње Јуе Јин (8. април, Звездара театар), док су за крај манифестације планирана два наступа Националне компаније са Малте 9. и 10. априла у Битеф театру.
У програм Београдског фестивала игре уврштена је и представа Балета Народног позоришта „Инфинитас“ коју ће публика моћи да погледа 27. марта на сцени националног театра.
Шантала: Корона нас је вратила базичним вредностима живота
Коментар