- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Почиње Београдски фестивал игре: Цео свет играће пред српском публиком

© Tanjug / Владимир ШпорчићГлавном програму претходи перформанс „Неухватљива тачка одлагања“ француског уметника Јоана Буржое
Главном програму претходи перформанс „Неухватљива тачка одлагања“ француског уметника Јоана Буржое - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2024
Пратите нас
Под слоганом „Савршене различитости“ од 7. марта до 10. априла у Београду и Новом Саду биће одржан 21. Београдски фестивал игре.
Љубитељи савремене игре имаће прилику да виде наступе уметника из Француске, Италије, Шведске, Ирске, Канаде, Аустралије, Србије, Америке, Кине, Немачке, Израела, Чешке и са Малте.
Грчки кореограф и редитељ, актуелни директор Националног балета у Атини, Константинос Ригос отвориће Београдски фестивал игре у Српском народном позоришту у Новом Саду, где 9. марта наступом Компаније игре Опере Гетеборга званично започиње програм овогодишњег фестивала.
Главном програму претходи перформанс „Неухватљива тачка одлагања“ француског уметника Јоана Буржое, 7. и 8. марта у београдском биоскопу „Балкан“.

Храбро надмашити себе

„Иза Београдског фестивала игре је преко 500 изведених кореографских радова и две деценије озбиљних резултата, а 21. издање има задатак да буде различитио од свега што нас окружује, али и од самог себе, да искорачи храбро и надмаши себе“, рекла је директорка фестивала Аја Јунг.
Напоменувши да ће на програму фестивала бити 32 представе, Јунг је нагласила да ће „цео свет играти пред нашом публиком“ и најавила да ће 22. марта у Југословенском драмском позоришту наступити Викторија и Аурелија Чаплин, ћерка и унука чувеног комичара Чарлија Чаплина, са представом „Звоно и чини“.
Компанија игре Опере Гетеборга гостоваће 9. и 10. марта у Српском народном позоришту са комадима „Проклизавање“ Дамјана Жалеа и „Сааба“ у кореографија Шарон Ејал.
Балет Тоскане из Фиренце долази са представом „Црвене ципелице“ Филипа Краца (11. март, Позориште на Теразијама), трупа „Кид Пивот“ из Ванкувера извешће 14. и 15. марта у Српском народном позоришту комад „Скупштина“ Кристал Пајт, а италијанска ММ компанија игре представиће 16. и 17. марта у Позоришту на Теразијама кореографије Енрика Морелија и Маура Бигонцетија.
Водећи чешки пантомимичар Радим Визвари наступиће 19. и 20. марта у Битеф театру, Компанија Ервеа Кубија из Кана гостује 24. марта у Позоришту на Теразијама, а Компанија „Dewey Dell“ из Чезене 25. и 26. марта у Позоришту „Душко Радовић“.
Трупа „Комоко“ из Фиренце извешће 28. марта у Звездара театру кореографију „Лутак“ Софије Напи, из Аустралије 29. марта у биоскоп „Балкан“ долази циркуска трупа „Gravity & Other Myths“, а Балет Висбадена представиће 30. марта у Народном позоришту комаде Марка Гекеа и Мартина Аријажа.
Кореограф из Тел Авива Мајкл Гетман представиће своје дело „Најважније ствари“ 31. марта у Битеф театру, а Уна Доерти из Белфаста 3. априла и Атељеу 212 кореографију „Морнарско плаво“.
Сиднејска компанија игре долази са кореографијом Рафаела Боначела (5. и 6. април, Народно позориште), а Фестивал игре угостиће и њујоршку компанију шангајске плесачице и кореографкиње Јуе Јин (8. април, Звездара театар), док су за крај манифестације планирана два наступа Националне компаније са Малте 9. и 10. априла у Битеф театру.
У програм Београдског фестивала игре уврштена је и представа Балета Народног позоришта „Инфинитас“ коју ће публика моћи да погледа 27. марта на сцени националног театра.
Пепео - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2020
Шантала: Корона нас је вратила базичним вредностима живота
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала