СВЕТ

Нетанијаху одобрио план за војну операцију у Рафи

Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху рекао је да одобрава план израелске војске (ИДФ) да уђе у најјужнији град у Појасу Газе, Рафу, саопштено је из његове канцеларије након састанка ратне владе. ИДФ се спрема, навео је израелски премијер, за операцију евакуације цивилне популације.
Sputnik
Нетанијаху је одбацио најновији предлог Хамаса о ослобађању талаца у замену за пуштање палестинских затвореника и примирје, рекавши да су захтеви палестинске групе "и даље апсурдни", и додао да ће Израел послати делегацију у Катар, како би се наставили мировни напори, преноси Тајмс оф Израел.
Одлука о војној операцији у Рафи долази упркос упозорењима међународне заједнице, укључујући САД и Египат, да израелска војска не улази копнено у тај град где се налази око 1,5 милиона расељених Палестинаца.
Додаје се и да ће Израел послати делегацију у Катар на наставак разговора о примирју "када безбедносни кабинет размотри израелску позицију".
Хамасовим планом се у првој фази предлаже ослобађање израелских жена, деце, стараца и болесних талаца у замену за ослобађање од 700 до 1.000 палестинских затвореника, према предлогу који је видео Ројтерс. Предлог предвиђа и ослобађање 100 палестинских затвореника који служе доживотне казне у израелским затворима, у замену за ослобађање израелских "жена регрута".
Након тога би био одређен рок и датум за израелско повлачење из Газе, наводи се у предлогу, а такође су навели да траже пружање помоћи и повратак расељених Палестинаца у своје домове.
Погледајте и:
Коментар