- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нетанијаху одобрио план за војну операцију у Рафи

© AP Photo / Evan VucciБенјамин Нетанијаху
Бенјамин Нетанијаху - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2024
Пратите нас
Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху рекао је да одобрава план израелске војске (ИДФ) да уђе у најјужнији град у Појасу Газе, Рафу, саопштено је из његове канцеларије након састанка ратне владе. ИДФ се спрема, навео је израелски премијер, за операцију евакуације цивилне популације.
Нетанијаху је одбацио најновији предлог Хамаса о ослобађању талаца у замену за пуштање палестинских затвореника и примирје, рекавши да су захтеви палестинске групе "и даље апсурдни", и додао да ће Израел послати делегацију у Катар, како би се наставили мировни напори, преноси Тајмс оф Израел.
Одлука о војној операцији у Рафи долази упркос упозорењима међународне заједнице, укључујући САД и Египат, да израелска војска не улази копнено у тај град где се налази око 1,5 милиона расељених Палестинаца.
Додаје се и да ће Израел послати делегацију у Катар на наставак разговора о примирју "када безбедносни кабинет размотри израелску позицију".
Хамасовим планом се у првој фази предлаже ослобађање израелских жена, деце, стараца и болесних талаца у замену за ослобађање од 700 до 1.000 палестинских затвореника, према предлогу који је видео Ројтерс. Предлог предвиђа и ослобађање 100 палестинских затвореника који служе доживотне казне у израелским затворима, у замену за ослобађање израелских "жена регрута".
Након тога би био одређен рок и датум за израелско повлачење из Газе, наводи се у предлогу, а такође су навели да траже пружање помоћи и повратак расељених Палестинаца у своје домове.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала