СРБИЈА

Зашто је баш сад важан сусрет Дачића и Лаврова

Сваки сусрет српских званичника са званичницима Русије изузетно је значајан. Али, сусрет српског шефа дипломатије Ивице Дачића са руским колегом Сергејом Лавровом транспарентна је потврда изузетних односа Србије и Русије, које имају много заједничких интереса.
Sputnik
Према речима некадашњег шефа југосоловенске дипломатске мисије при Уједињеним нацијама Бранка Бранковића, за сусрет двојице шефова постоје бројни разлози, који надилазе повод – пријатељску фудбалску утакмицу репрезентација Русије и Србије.
„Не треба заборавити да Русија у овом тренутку затражила расправу у Савету безбедности УН о осуди бомбардовања НАТО на Југославију. Према томе, то је већ један озбиљан елемент због чега је сусрет два министра врло важан, јер ће вероватно, а убеђен сам да је тако, Лавров до танчина упознати нашег министра спољних послова са суштином захтева Русије и свега онога што уз то иде, о целом концепту који иде уз овај предлог“, наглашава Бранковић.
Нашу делегацију у УН предводиће управо Ивица Дачић и тим пре би требало да буде упознат са детаљима тог предлога, додаје наш саговорник.

Веома висок степен разумевања између Србије и Русије

Према Бранковићевим речима, сусретима на високом нивоу као што је овај потврђују се основни правци заједничке политике по многим питањима. Истовремено се потврђује и степен међусобног разумевања.
„Не бих назвао то пријатељством, јер у политици и дипломатији нема пријатељства. Али, чињеница је да је степен разумевања између Србије и Русије по многим питањима врло висок. А када је он висок између Србије која има шест или седам милиона становника и Русије, која има сто четрдесет и пет милиона становника, наравно да је то респектабилно“, оцењује Бранковић.
Сусрет двојице шефова дипломатија прилика је да се, како Бранковић каже, размене мишљења и о светским збивањима, од украјинске кризе, преко ситуације на Блиском истоку, до ситуације око Тајвана, где САД прете да угрозе кинеске интересе.
„Сви сусрети, а то је класика дипломатије, увек су корисни јер то је прилика да се размене мишљења, не само о билатералним односима, већ и о збивањима у свету. Поготово са великом државом као што је Русија“, закључује Бранковић.

Од виталног значаја да Србија има пријатеље као што су Русија и Кина

Према Дачићевим речима, састанак са Сергејом Лавровим протекао је у дискусији о многим питањима, као што је ниво економске сарадње, питања енергетике и спољнотрговинске размене, док су руски предлог за одржавање седнице СБ УН о агресији НАТО на СРЈ, као и косовскометохијско питање били у средишту пажње двојице министара.
„Од виталног значаја је да знамо да у Савету безбедности имамо један сигуран глас који ће увек бити против независности Косова и Метохије и за питање територијалног интегритета Србије“, рекао је Дачић новинарима после састанка са руским колегом.
Он је додао да је од виталног значаја и очување пријатељских односа са Русијом и Кином.
Сергеј Лавров је на почетку састанка са Дачићем нагласио да је ситуација на Балканском полуострву сложена и компликована, а Русија је заинтересована да не допусти избијање нове балканске кризе.
„Веома ценимо односе који се између Србије и Русије, односи који су усмеравани на нивоу председника две државе. Задовољни смо како се реализују договори у материјалној сфери, трговини и инвестицијама, као и хуманитарним разменама и, наравно у спорту“, рекао је Лавров.
ОТКРИВАМО Дачић уручио специјалан поклон Лаврову
Погледајте и:
Коментар