Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Зашто је баш сад важан сусрет Дачића и Лаврова

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаИвица Дачић и Сергеј Лавров
Ивица Дачић и Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2024
Пратите нас
Сваки сусрет српских званичника са званичницима Русије изузетно је значајан. Али, сусрет српског шефа дипломатије Ивице Дачића са руским колегом Сергејом Лавровом транспарентна је потврда изузетних односа Србије и Русије, које имају много заједничких интереса.
Према речима некадашњег шефа југосоловенске дипломатске мисије при Уједињеним нацијама Бранка Бранковића, за сусрет двојице шефова постоје бројни разлози, који надилазе повод – пријатељску фудбалску утакмицу репрезентација Русије и Србије.
„Не треба заборавити да Русија у овом тренутку затражила расправу у Савету безбедности УН о осуди бомбардовања НАТО на Југославију. Према томе, то је већ један озбиљан елемент због чега је сусрет два министра врло важан, јер ће вероватно, а убеђен сам да је тако, Лавров до танчина упознати нашег министра спољних послова са суштином захтева Русије и свега онога што уз то иде, о целом концепту који иде уз овај предлог“, наглашава Бранковић.
Нашу делегацију у УН предводиће управо Ивица Дачић и тим пре би требало да буде упознат са детаљима тог предлога, додаје наш саговорник.

Веома висок степен разумевања између Србије и Русије

Према Бранковићевим речима, сусретима на високом нивоу као што је овај потврђују се основни правци заједничке политике по многим питањима. Истовремено се потврђује и степен међусобног разумевања.
„Не бих назвао то пријатељством, јер у политици и дипломатији нема пријатељства. Али, чињеница је да је степен разумевања између Србије и Русије по многим питањима врло висок. А када је он висок између Србије која има шест или седам милиона становника и Русије, која има сто четрдесет и пет милиона становника, наравно да је то респектабилно“, оцењује Бранковић.
Сусрет двојице шефова дипломатија прилика је да се, како Бранковић каже, размене мишљења и о светским збивањима, од украјинске кризе, преко ситуације на Блиском истоку, до ситуације око Тајвана, где САД прете да угрозе кинеске интересе.
„Сви сусрети, а то је класика дипломатије, увек су корисни јер то је прилика да се размене мишљења, не само о билатералним односима, већ и о збивањима у свету. Поготово са великом државом као што је Русија“, закључује Бранковић.

Од виталног значаја да Србија има пријатеље као што су Русија и Кина

Према Дачићевим речима, састанак са Сергејом Лавровим протекао је у дискусији о многим питањима, као што је ниво економске сарадње, питања енергетике и спољнотрговинске размене, док су руски предлог за одржавање седнице СБ УН о агресији НАТО на СРЈ, као и косовскометохијско питање били у средишту пажње двојице министара.
„Од виталног значаја је да знамо да у Савету безбедности имамо један сигуран глас који ће увек бити против независности Косова и Метохије и за питање територијалног интегритета Србије“, рекао је Дачић новинарима после састанка са руским колегом.
Он је додао да је од виталног значаја и очување пријатељских односа са Русијом и Кином.
Сергеј Лавров је на почетку састанка са Дачићем нагласио да је ситуација на Балканском полуострву сложена и компликована, а Русија је заинтересована да не допусти избијање нове балканске кризе.
„Веома ценимо односе који се између Србије и Русије, односи који су усмеравани на нивоу председника две државе. Задовољни смо како се реализују договори у материјалној сфери, трговини и инвестицијама, као и хуманитарним разменама и, наравно у спорту“, рекао је Лавров.
Теслина лампа – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2024
ОТКРИВАМО Дачић уручио специјалан поклон Лаврову
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала