РУСИЈА

Русија покренула масовну производњу моћних авионских бомби од три тоне

У Русији је покренута масовна производња високо експлозивних авионских бомби од три тоне ФАБ-3000, саопштило је Министарство одбране Русије.
Sputnik
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу посетио је предузеће војно-индустријског комплекса у Нижегородској области и проверио како тече реализација државне одбрамбене наруџбине.
„Шојгу је обавештен да је предузеће вишеструко повећало производњу авионских бомби ФАБ-500, удвостручена је производња бомби ФАБ-1500, а од фебруара ове године организована је масовна производња бомби ФАБ-3000“, наводи се у саопштењу.
Поред тога, проширен је и асортиман произведене артиљеријске муниције. Истиче се да је од прошле године производња савремене артиљеријске и авионске муниције у поменутом предузећу порасла пет пута.
„Такви резултати су постигнути захваљујући активирању производних капацитета у предузећу, техничком опремању и модернизацији линија за производњу муниције савременом високо технолошком опремом“, појашњава руски војни ресор.
Из предузећа додају да већина одељења фабрике ради 24 сата дневно у три смене, те да је од 2022. године запослено преко 1.100 нових људи.
ФАБ-3000 су високо експлозивне авионске бомбе. Бомба је тешка преко три троне, а њена дужина је више од три метра. Тежина експлозивне супстанце износи 1.200 килограма. Након експлозије ФАБ-3000 на земљи настаје кратер пречника више од 30 метара, дубине 15 метара. То су тренутно најмоћније авионске бомбе које се масовно производе.
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
РУСИЈА
Русија јача западни правац: Основана Дњепарска флотила, нове дивизије и бригаде
Коментар