- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија покренула масовну производњу моћних авионских бомби од три тоне

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу  - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2024
Пратите нас
У Русији је покренута масовна производња високо експлозивних авионских бомби од три тоне ФАБ-3000, саопштило је Министарство одбране Русије.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу посетио је предузеће војно-индустријског комплекса у Нижегородској области и проверио како тече реализација државне одбрамбене наруџбине.
„Шојгу је обавештен да је предузеће вишеструко повећало производњу авионских бомби ФАБ-500, удвостручена је производња бомби ФАБ-1500, а од фебруара ове године организована је масовна производња бомби ФАБ-3000“, наводи се у саопштењу.
Поред тога, проширен је и асортиман произведене артиљеријске муниције. Истиче се да је од прошле године производња савремене артиљеријске и авионске муниције у поменутом предузећу порасла пет пута.
„Такви резултати су постигнути захваљујући активирању производних капацитета у предузећу, техничком опремању и модернизацији линија за производњу муниције савременом високо технолошком опремом“, појашњава руски војни ресор.
Из предузећа додају да већина одељења фабрике ради 24 сата дневно у три смене, те да је од 2022. године запослено преко 1.100 нових људи.
ФАБ-3000 су високо експлозивне авионске бомбе. Бомба је тешка преко три троне, а њена дужина је више од три метра. Тежина експлозивне супстанце износи 1.200 килограма. Након експлозије ФАБ-3000 на земљи настаје кратер пречника више од 30 метара, дубине 15 метара. То су тренутно најмоћније авионске бомбе које се масовно производе.
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Крстарица Москва, руска Црноморска флота - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2024
РУСИЈА
Русија јача западни правац: Основана Дњепарска флотила, нове дивизије и бригаде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала