НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници открили које су технике за прављење оружја за лов користили наши преци пре 300.000 година

Наши преци су пре 300.000 година користили много софистицираније технике за прављење дрвеног оружја за лов и оруђа за обраду крзна него што се претпостављало.
Sputnik
То је откривено када су научници употребили најмодерније системе снимања предмета, попут 3D микроскопије и микроскопског CT скенирања, приликом проучавања копља пронађених у Шенингену у Немачкој 1994. године.
У студији, објављеној у „Proceedings of the National Academy of Sciences“, наведено је да су тадашњи ловци изнова оштрили сломљене врхове копља и штапова за бацање. Осим тога, користили су технику цепања дрвета, што је техника за коју се сматрало да ју је користила тек наша врста – хомосапијенс.
„Постоје докази о много сложенијим и различитијим обрадама оморике и боровине него што се раније мислило. Дрво се обрађивало и претварало у копља и штапове за бацање, док је сломљено оруђе и оружје поправљано“, изјавио је Дирк Ледер из Државне канцеларије за културно наслеђе Доње Саксоније, један од аутора студије.
Др Анемике Милкс са Универзитета у Редингу је истакла да је начин на који су наши преци тако стручно обрађивали дрво право откриће за научнике.
Најновије анализе показују да су тадашњи људи имали велико знање у обради дрвета, да су знали шта желе и како то да добију, као и да је њихов процес био софистициран, пренео је портал „Phys.org“.
Погледајте и:
Коментар