- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници открили које су технике за прављење оружја за лов користили наши преци пре 300.000 година

CC0 / rawpixel.com / The Metropolitan Museum of Art (Source) / копље
копље - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2024
Пратите нас
Наши преци су пре 300.000 година користили много софистицираније технике за прављење дрвеног оружја за лов и оруђа за обраду крзна него што се претпостављало.
То је откривено када су научници употребили најмодерније системе снимања предмета, попут 3D микроскопије и микроскопског CT скенирања, приликом проучавања копља пронађених у Шенингену у Немачкој 1994. године.
У студији, објављеној у „Proceedings of the National Academy of Sciences“, наведено је да су тадашњи ловци изнова оштрили сломљене врхове копља и штапова за бацање. Осим тога, користили су технику цепања дрвета, што је техника за коју се сматрало да ју је користила тек наша врста – хомосапијенс.
„Постоје докази о много сложенијим и различитијим обрадама оморике и боровине него што се раније мислило. Дрво се обрађивало и претварало у копља и штапове за бацање, док је сломљено оруђе и оружје поправљано“, изјавио је Дирк Ледер из Државне канцеларије за културно наслеђе Доње Саксоније, један од аутора студије.
Др Анемике Милкс са Универзитета у Редингу је истакла да је начин на који су наши преци тако стручно обрађивали дрво право откриће за научнике.
Најновије анализе показују да су тадашњи људи имали велико знање у обради дрвета, да су знали шта желе и како то да добију, као и да је њихов процес био софистициран, пренео је портал „Phys.org“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала