Тим са Универзитета Џон Хопкинс у Балтимору је током 12 недеља спровео истраживање у коме је део људи практиковао аутофагију, а део имао нормалан стил исхране, с тим што су обе групе једнако смањиле број унетих калорија, наводи МедПејџТудеј.
„Имали смо 41 учесника студије старих у просеку 59 година и сви су завршили програм. После 12 недеља учесници из групе која је јела само током 10 сати изгубили су у просеку 2,3 килограма, док су учесници групе која је јела током целог дана изгубили 2,6 килограма. Промена у гликемијским мерама није се разликовала између група“, наведено је у истраживању објављеном у Annals of Internal Medicine.
Вођа студије, професор медицине на Универзитету Џон Хопкинс др Ниса Марутхур, рекла је за Јаху Лајф да је циљ истраживања био да схвате да ли рестрикција калорија делује боље ако се једе касније или раније током дана, али је откривено да неких разлика нема.
„Студија је показала да нема веће користи од повременог гладовања у односу на уобичаје термине за јело када је реч о губитку килограма, под условом да је калоријски унос сличан. Научно разумевање ове теме још није завршено јер остаје много питања без одговора“, рекла је Нита Фарухи са Универзитета у Кембриџу за Сајенс Медија Центар.
Погледајте и: