- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Аутофагија или дијета - шта је показала најновија научна студија

Сат - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2024
Пратите нас
Да ли време када једете заиста утиче на губитак килограма? Нови тренд међу дијетама је аутофагија или повремено гладовање, када се време за оброке скраћује на оквир од 10 сати. Међутим, нова студија је показала да аутофагија не убрзава скидање килограма код особа које су гојазне и имају предијабетес.
Тим са Универзитета Џон Хопкинс у Балтимору је током 12 недеља спровео истраживање у коме је део људи практиковао аутофагију, а део имао нормалан стил исхране, с тим што су обе групе једнако смањиле број унетих калорија, наводи МедПејџТудеј.
„Имали смо 41 учесника студије старих у просеку 59 година и сви су завршили програм. После 12 недеља учесници из групе која је јела само током 10 сати изгубили су у просеку 2,3 килограма, док су учесници групе која је јела током целог дана изгубили 2,6 килограма. Промена у гликемијским мерама није се разликовала између група“, наведено је у истраживању објављеном у Annals of Internal Medicine.
Вођа студије, професор медицине на Универзитету Џон Хопкинс др Ниса Марутхур, рекла је за Јаху Лајф да је циљ истраживања био да схвате да ли рестрикција калорија делује боље ако се једе касније или раније током дана, али је откривено да неких разлика нема.
„Студија је показала да нема веће користи од повременог гладовања у односу на уобичаје термине за јело када је реч о губитку килограма, под условом да је калоријски унос сличан. Научно разумевање ове теме још није завршено јер остаје много питања без одговора“, рекла је Нита Фарухи са Универзитета у Кембриџу за Сајенс Медија Центар.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала