СВЕТ

Норвешка и Ирска признале Палестину; Шпанија ће 28. маја

Премијер Норвешке Јонас Гар Стура рекао је данас да је та скандинавска земља донела одлуку о званичном признању Палестине као државу. Премијер Ирске званично је потврдио да та земља признаје палестинску државу. Премијер Шпаније Педро Санчез изјавио је да ће ова земља признати палестинску државу 28. маја.
Sputnik
Одлука Норвешке ступа на снагу 28. маја, пренео је АП.
„Не може бити мира на Блиском истоку уколико не буде признања“, рекао је Гар Стура и додао да „Палестина има основну право на независну државу“.
Неколико земаља Европске уније су претходних недаља дале назнаке да планирају да признају Палестину, јер сматрају да је решење са две државе кључно за трајни мир у том региону.
Норвешка, која није члан Европске уније, али углавном прати одлуке Брисела, дуго је подржавала решење са две државе, Израела и Палестине.
„Терор су починили Хамас и милитантне групе које нису присталице дводржавног решења и државе Израел“, истакао је лидер норвешке владе.
Досад, Палестину су признале 143 државе од 193 чланице Уједињених нација.
Само осам од 27 чланица ЕУ - Пољска, Бугарска, Мађарска, Чешка, Румунија, Словачка, Шведска и Кипар - подржавају Палестину као државу.
Погледајте и:
Коментар