- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Норвешка и Ирска признале Палестину; Шпанија ће 28. маја

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Палестине
Застава Палестине - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
Пратите нас
Премијер Норвешке Јонас Гар Стура рекао је данас да је та скандинавска земља донела одлуку о званичном признању Палестине као државу. Премијер Ирске званично је потврдио да та земља признаје палестинску државу. Премијер Шпаније Педро Санчез изјавио је да ће ова земља признати палестинску државу 28. маја.
Одлука Норвешке ступа на снагу 28. маја, пренео је АП.
„Не може бити мира на Блиском истоку уколико не буде признања“, рекао је Гар Стура и додао да „Палестина има основну право на независну државу“.
Неколико земаља Европске уније су претходних недаља дале назнаке да планирају да признају Палестину, јер сматрају да је решење са две државе кључно за трајни мир у том региону.
Норвешка, која није члан Европске уније, али углавном прати одлуке Брисела, дуго је подржавала решење са две државе, Израела и Палестине.
„Терор су починили Хамас и милитантне групе које нису присталице дводржавног решења и државе Израел“, истакао је лидер норвешке владе.
Досад, Палестину су признале 143 државе од 193 чланице Уједињених нација.
Само осам од 27 чланица ЕУ - Пољска, Бугарска, Мађарска, Чешка, Румунија, Словачка, Шведска и Кипар - подржавају Палестину као државу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала