ЕКОНОМИЈА

Отворен гранични прелаз на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније

Гранични прелаз између Србије, Мађарске и Румуније поново је привремено отворен овог викенда, у организацији Еврорегије Дунав-Криш-Мориш-Тиса (ДКМТ), уз богат културни и спортски програм који ће ове године бити организован у румунском пограничном насељу Беба Веке, саопштено је Скупштине АП Војводине.
Sputnik
Традиционалној свечаности отварања граница на тромеђи три земље присуствовао је и председник Скупштине АП Војводине Балинт Јухас.
Уз оцену да ова традиционална свечаност и сусрет на тромеђи представља потврду дугогодишње сарадње и пријатељских односа три суседне земље, Јухас је истакао да се данас обележава празник двадесетседмогодишње еврорегионалне сарадње која је, између осталог, довела и до отварања ове границе и утицала на животе грађана који сада, да би дошли до већих регионалних центара прелазе пут од десет километара, уместо досадашњих педесет.
Председник Скупштине АП Војводина Балинт Јухас
„Triplex Confinium (трострука граница) није само географско ообележје, то је симбол наше сложене заједничке историје, а исто тако симбол културне шароликости и добросуседске сарадње. Мировна конференција је довела до тога да шездесет милиона људи добију своју државу, али исто тако да двадесет и пет милиона људи заспу у једној држави и да се ујутро пробуде у другој. То је наша заједничка историја и наша заједничка судбина“, поручио је председник Јухас.
Цитирајући стару пословицу која каже да када дува ветар промена, неко одлучи да подиже зидове, а неко да гради ветрењаче, Јухас је рекао да су учесници ДКМТ сарадње изабрали да граде ветрењаче, а да су те ветрењаче саобраћајна, туристичка и културна инфраструктура, које директно утичу на побољшање квалитета живота људи који живе у пограничном подручју.
„Ја сам заговорник идеје и мишљења господина Иштвана Пастора који је говорио да градећи сопствену будућност можемо бити успешни само у случају ако су у томе успешни и наши суседи. Због тога вас позивам да заједнички наставимо и даље да радимо на томе. Срећан вам дан Еврорегије!“, поручио је Председник Скупштине АП Војводине.
Представник Жупаније Чонград-Чанад Полнар Урш нагласио је да из године у годину ДКМТ сарадња све више напредује и изразио задовољство што је у плану отварање још једног граничног прелаза, као конкретног резултата ове сарадње.
Он је изразио наду да ће се ускоро ступити у реализацију иницијативе повезивања Кикинде, Сегедина и Темишвара железничким саобраћајем.
Национални координатор ДКМТ за Румунију и представник Жупаније Тимиш Виорел Коифан, који је један од оснивача ДКМТ сарадње рекао је да је велики број људи током година уложио огроман труд и енергију како би данас имали конкретне резултате који доприносе бољем животу грађана у овом подручју.
Он је оценио веома значајном бољу и већу проходност људи и робе и истакао уверење да ће бити још много заједничких пројеката у будућности.
На свечаности се обратио и потпредседник Жупаније Бач Кишкун Корнел Мак.
Свечаности отварања присуствовао је и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице Роберт Отот, помоћница покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић, представници министарстава у Влади Републике Србије и локалних самоуправа.
Одржана је и традиционална прекогранична крос трка, у којој су учествовала деца из три околна села у Србији, Мађарској и Румунији.
Свечаност је организована код споменика Triplex Confinium (трострука граница), камена граничника на тромеђи, који представља снажан симмбол сложене историје, културне разноликости и интезивне сарадње између три земље, наводи се у саопштењу.
После свечаног отварања, у Великом Семиклушу у румунској Жупанији Тимиш, почела је седница Генералне скупштине ДКМТ-а, на којој ће се разговарати о оствареним и предстојећим пројектима у оквиру ове еврорегионалне сарадње.
На Генералној скупштини председавање Еврорегионом ДКМТ преузеће мађарска Жупанија Чонград-Чанад.
Погледајте и:
Коментар