- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Отворен гранични прелаз на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније

© Tanjug / SKUPŠTINA AP VOJVODINE/ ANDRAŠ OTOŠТрадиционална свечаност отварања граница на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније
Традиционална свечаност отварања граница на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2024
Пратите нас
Гранични прелаз између Србије, Мађарске и Румуније поново је привремено отворен овог викенда, у организацији Еврорегије Дунав-Криш-Мориш-Тиса (ДКМТ), уз богат културни и спортски програм који ће ове године бити организован у румунском пограничном насељу Беба Веке, саопштено је Скупштине АП Војводине.
Традиционалној свечаности отварања граница на тромеђи три земље присуствовао је и председник Скупштине АП Војводине Балинт Јухас.
Уз оцену да ова традиционална свечаност и сусрет на тромеђи представља потврду дугогодишње сарадње и пријатељских односа три суседне земље, Јухас је истакао да се данас обележава празник двадесетседмогодишње еврорегионалне сарадње која је, између осталог, довела и до отварања ове границе и утицала на животе грађана који сада, да би дошли до већих регионалних центара прелазе пут од десет километара, уместо досадашњих педесет.
© Tanjug / SKUPŠTINA AP VOJVODINE/ ANDRAŠ OTOŠПредседник Скупштине АП Војводина Балинт Јухас
Председник Скупштине АП Војводина Балинт Јухас - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2024
Председник Скупштине АП Војводина Балинт Јухас
„Triplex Confinium (трострука граница) није само географско ообележје, то је симбол наше сложене заједничке историје, а исто тако симбол културне шароликости и добросуседске сарадње. Мировна конференција је довела до тога да шездесет милиона људи добију своју државу, али исто тако да двадесет и пет милиона људи заспу у једној држави и да се ујутро пробуде у другој. То је наша заједничка историја и наша заједничка судбина“, поручио је председник Јухас.
Цитирајући стару пословицу која каже да када дува ветар промена, неко одлучи да подиже зидове, а неко да гради ветрењаче, Јухас је рекао да су учесници ДКМТ сарадње изабрали да граде ветрењаче, а да су те ветрењаче саобраћајна, туристичка и културна инфраструктура, које директно утичу на побољшање квалитета живота људи који живе у пограничном подручју.
„Ја сам заговорник идеје и мишљења господина Иштвана Пастора који је говорио да градећи сопствену будућност можемо бити успешни само у случају ако су у томе успешни и наши суседи. Због тога вас позивам да заједнички наставимо и даље да радимо на томе. Срећан вам дан Еврорегије!“, поручио је Председник Скупштине АП Војводине.
Представник Жупаније Чонград-Чанад Полнар Урш нагласио је да из године у годину ДКМТ сарадња све више напредује и изразио задовољство што је у плану отварање још једног граничног прелаза, као конкретног резултата ове сарадње.
Он је изразио наду да ће се ускоро ступити у реализацију иницијативе повезивања Кикинде, Сегедина и Темишвара железничким саобраћајем.
Национални координатор ДКМТ за Румунију и представник Жупаније Тимиш Виорел Коифан, који је један од оснивача ДКМТ сарадње рекао је да је велики број људи током година уложио огроман труд и енергију како би данас имали конкретне резултате који доприносе бољем животу грађана у овом подручју.
Он је оценио веома значајном бољу и већу проходност људи и робе и истакао уверење да ће бити још много заједничких пројеката у будућности.
На свечаности се обратио и потпредседник Жупаније Бач Кишкун Корнел Мак.
Свечаности отварања присуствовао је и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице Роберт Отот, помоћница покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић, представници министарстава у Влади Републике Србије и локалних самоуправа.
Одржана је и традиционална прекогранична крос трка, у којој су учествовала деца из три околна села у Србији, Мађарској и Румунији.
Свечаност је организована код споменика Triplex Confinium (трострука граница), камена граничника на тромеђи, који представља снажан симмбол сложене историје, културне разноликости и интезивне сарадње између три земље, наводи се у саопштењу.
После свечаног отварања, у Великом Семиклушу у румунској Жупанији Тимиш, почела је седница Генералне скупштине ДКМТ-а, на којој ће се разговарати о оствареним и предстојећим пројектима у оквиру ове еврорегионалне сарадње.
На Генералној скупштини председавање Еврорегионом ДКМТ преузеће мађарска Жупанија Чонград-Чанад.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала