РУСИЈА

Москва: НАТО ће морати да одговара за нападе Украјине западним оружјем на територију Русије

Дискусије о плановима НАТО да дозволи Украјини да гађа територију Русије су лажне, у њима не треба учествовати. Москва одлично схвата улогу Алијансе у извођењу тих удара и она ће за то морати да одговара, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Sputnik
Подсетимо, генерални секретар Јенс Столтенберг је раније изјавио да Украјина има право да, између осталог, гађа војне циљеве на територији Русије. Он је рекао и да су неки савезници укинули таква ограничења и да он сматра да је дошло време и да се друга ограничења укину.
„Већ дуже време у западном информативном простору води се расправа о томе да ли НАТО дозвољава или не неком режиму да примењује то оружје на тзв. ‘старој територији’ Русије. Играју се речима, дижу тензију по питању емоција.То је лажна дискусија. У томе се једноставно не сме учествовати“, написала је она на Телеграму.
Захарова је констатовала да Кијев није у стању да самостално користи ракете „атакамс“, „сторм шедоу“ и SCALP.
То је могуће само уз помоћ свемирског извиђања. Летачки задатак такве муниције одређује се у самим земљама НАТО, додала је она, наглашавајући да у сваком случају максимално учешће украјинских војника своди се на то да покажу циљ на карти.
„А даље је већ ствар НАТО. Па и те циљеве они одређују сами. У Вашингтону, Лондону, Паризу треба да схвате да у Русији одлично схватају улогу НАТО у извођењу тих удара. И џаба на западу избацују те лексичке балоне – никаве дозволе Украјини им за то нису потребне. То је дело руку НАТО. И мораће да одговарају за то“, закључила је Захарова.
Погледајте и:
Коментар