- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Столтенберг: Наступило најтеже време за Кијев

© AP Photo / Efrem LukatskyГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је сада за Кијев дошло најтеже време од почетка сукоба у Украјини.
„Да, то је тачно, сада је најтеже време у овом рату“, рекао је Столтенберг у интервјуу за „Си-Ен-Ен“, признавши да руске оружане снаге „успевају да постигну неке мање успехе“.
Истовремено, Столтенберг је нагласио да су „ратови непредвидиви“, али НАТО тврди да алијанса „не очекује велики руски продор“.
Он је додао да сматра да право на самоодбрану омогућава Украјини да користи западно оружје за ударе на територију Русије.
„Према међународном праву, Украјина има право на самоодбрану. А самоодбрана укључује право да се гађа циљеве ван Украјине, укључујући легитимне војне објекте у Русији. Постоје националне одлуке о ограничењима употребе оружја. Неки савезници уопште нису увели ограничења, други јесу. Ја сам рекао да мислим да је дошло време да се преиспита да ли та ограничења треба уводити или не“, истакао је Столтенберг.
Раније се председник Француске Емануел Макрон заложио да се Кијеву дâ одобрење да изводи нападе на војне објекте на територији Русије одакле руске снаге гађају украјинску војску.
Коментаришући предлоге западних земаља да се Кијеву дозволи да гађа територију Русије, руски председник Владимир Путин изјавио је да представници земаља НАТО-а морају бити свесни са чиме се играју када говоре о таквим предлозима.
Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
Специјална операција у Украјини
Борељ: Напади Украјине на Русију су легитимни, али...
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала