Специјална операција у Украјини

Ово није виђено у историји: Операција Швајцарска - нит су преговори нит су о - Украјини

Мировна конференција у Швајцарској о Украјини готово да није везана за Украјину, а понајмање за мир. Једна од тема је нуклеарна безбедност целог света, друга је безбедност бродова у Азовском и Црном мору, а трећа је размена војника по систему „сви за све“.
Sputnik
Права „формула мира“за Украјину јесте прекид испорука западног оружја Кијеву, јер ће само то зауставити крвопролиће у тој земљи, а предстојећи тзв. „мировни преговори“ у Швајцарској нису ништа друго него покушај Владимира Зеленског да добије ширу глобалну подршку против Русије.
Досад у историји није забележено да су се „мировни преговорили“ водили без једне стране у сукобу и са нелегитимним председником. Међутим, у Швајцарској ће преговарати о миру у Украјини без Русије и без легитимно изабраног украјинског председника. Зеленском је у мају истекао мандат, а он је одбио да распише председничке изборе, чиме је прекршио Устав земље и узурпирао власт.
Москва није позвана на самит, а и више пута је поновила да неће учествовати на конференцији у Швајцарској, јер се та земља, увођењем антируских санкција, одрекла своје неутралности према рату у Украјини.
Руски експерти истичу да је „мировни самит“ у Украјини унапред осуђен на пропаст.
Очигледно је да мир није циљ, јер да јесте томе би претходили и кораци који воде ка миру. Пре свега, да Кијев заиста жели преговарачки процес онда би морао да укине указ о забрани преговора са Русијом, који је раније потписао Зеленски. Друго, западни савезници уместо да стварају платформе за преговоре они подстичу крвопролиће, па су уочи „мировне конференције“ дали дозволу Кијеву да западним оружјем гађа руску територију, што додатно компликује ситуацију и води ка ескалацији.
Све се своди на то да ће тзв. „мировни самит“ означити само још једну рунду бескорисних консултација, на којима ће бити покушаја да се наметне украјински, односно западни приступ, као и да се потврди легитимитет Зеленског, наводи руски политиколог Вадим Петров.
„Већ овог месеца одржаће се такозвани међународни форум, на коме ће Зеленски покушати да формулише пакет захтева Русији, да формулише такозвани мировни програм, који ће Русија у сваком случају одбацити. Штавише, тамо неће бити ни представника Кине, ни Бразила, нити Јужноафричке републике, а да не говоримо о томе да Русија није укључена у списак учесника. Самим тим, нама је свеједно шта ће тамо радити Зеленски и колико ће он бити легитиман за Запад“, каже Петров.
Зеленски је морао да „среже“ тзв. „мировну формулу“ уочи самита у Швајцарској. Од 10 тачака које је представио задржао је само три и то о нуклеарној енергетској и прехрамбеној безбедности, као и хуманитарним питањима, пошто је коначно схватио да „постоје сложене ствари које се не могу решити без Руса“. Другим речима, разговараће се о свему, осим о миру у Украјини.
Зеленски не крије да самит жели да искористи за већи притисак на Москву, а најавио је да ће документи са конференције бити прослеђени Москви.

Бајден изневерио Зеленског

На самит је позвано укупно 160 држава. Главни акценат је стављен на земље Глобалног југа, јер би без њиховог учешћа „мировна конференција“ могла да се претвори у још један састанак представника западног света, док је Кијев желео да резултате самита представи као међународну позицију која би требало да Русију натера на мир под условима кијевског режима. Ипак, учешће није потврдио велики број земаља.
Кина је одбила да учествује на самиту, јер су организатори игнорисали све захтеве Пекинга, укључујући учешће Русије и расправу о свим предлозима. Саудијска Арабија такође неће учествовати због одсуства делегата из Русије, као ни лидери Бразила и Јужне Африке. Земље Глобалног југа махом игноришу покушаје да се разговара о сукобу, који виде као унутрашњу ствар Европе, без учешћа Русије.
„Настаје парадоксална ситуација - догађај, који се назива ‘самитом мира’ у ствари је један од многих атрибута хибридног рата између Истока и Глобалног југа и, с друге стране, колективног Запада. Зеленски је желео да овај догађај претвори у прославу своје легитимности и у формирање својеврсне коалиције која се састоји не само од европских држава и земаља Северне Америке, већ и проширене коалиције која би укључивала земље у развоју Источне Азије, Африке, Латинске Америке и то са једним циљем да формира блок-савез, који би се накнадно супротставио другом блоку-савезу, који сe, иако не постоји на папиру, постепено ствара. Tо је алијанса у којој водећу улогу имају Москва и Пекинг“, каже руски експерт Павел Фељдман.
Самит ће игнорисати и главни партнер Кијева – Џозеф Бајден. Уместо да 15. и 16. јуна буде на „мировној конференцији“, у близини града Луцерна, Бајден ће, по свему судећи, имати преча посла.
„Разлози због којих Бајден одбија да лети у Швајцарску су бројни. Чини ми се да је то повезано и са председничком кампањом и са његовим физичким стањем, али и са односом према украјинској кризи, који у америчком уском естаблишменту доживљава одређене промене. Американци се спремају за некакву промену позиције и стога је одбијање америчког председника изазвало љутњу Зеленског“, каже руски политиколог Станислав Тарасов.
Фељдман додаје да могуће Бајденово одсуство поништава цео смисао овог догађаја, а планови Зеленског су претрпели крах.
„Tренутно нема дипломатске шансе за решавање сукоба, јер се преговарачке позиције страна укључених у овај сукоб практично нису промениле за две године. Говоримо о формули Зеленског, коју је он предложио у новембру 2022. и за то време се много тога догодило на фронту, у међународној политици и економском животу, док истовремено Зеленски не жели да одступи ни у једној тачки коју је изнео. Подсетићу, да ова тзв. ‘формула мира’ заправо садржи предлог да Русија капитулира. После капитулације треба још да плати одштету, повуче се на границе из 1991, врати Крим, Донбас и тако даље“, каже Фељдман.
Москва је више пута истицала да је спремна за преговоре, али инсистира да је за мир неопходно да Кијев и западне државе прихвате „нову реалност на терену".
Експерти су сагласни у оцени да ће конференција у Швајцарској бити „антирускoг карактера“.
Ово неће бити самит за безбедност или мира то ће постати антируски скуп на коме ће се преговарати о одлукама које би требало да помогну Украјини да победи. Али, Русија то неће дозволити.
Вашингтон и Лондон нису забринути због неуспеха самита, важно им је да он ставља било који преговарачки процес на паузу на дуже време. Запад је очигледно заузео курс ка продужењу сукоба и спречавању могућности решења у блиској будућности.
Специјална операција у Украјини
Медведев упозорио учеснике самита о Украјини у Швајцарској: То ће значити напуштање неутралног става
Коментар