ДРУШТВО

Стижу тропски дани: Огласио се „Батут“

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ огласио се на свом сајту поводом првих тропских дана који су пред нама у овој години. По биометеоролошкој прогнози ове установе, време ће бити потенцијално опасно по здравље у петак, 7. јуна и то у три града у Србији.
Sputnik
Како подсећају из „Батута“, према препорукама Светске здравствене организације (СЗО), топлотни талас је појава од најмање три узастопна дана када је максимална дневна температура ваздуха изнад дефинисане критичне вредности.

Температура до 35 степени

Према прогнози РХМЗ, високе температуре нас очекују у четвртак, петак, суботу и недељу, а жива у термометру ће се стићи до чак 35 степени.

„Прогнозиране вредности максималне дневне температуре ваздуха биће у категорији опасне појаве 10. јуна на подручју северне, као и у деловима западне и централне Србије. У периоду од 7. до 9. јуна у појединим деловима северне, централне и јужне Србије, а 10. јуна у већем делу Србије се очекују максималне дневне температуре ваздуха у домену потенцијално опасне појаве“, наводи се на сајту Института „Батут“.

Према прогнози РХМЗ, вредности максималне дневне температуре ваздуха биће у категорији потенцијално опасне појаве 7. јуна на територији града Београда, јужнобачког и средњобанатског округа, док у осталим деловима Србије нема упозорења.
Табелу упозорења „Батут“ је поделио у зелену, жуту, наранџасту и црвену. Све док се табела зелени, време је безбедно по здравље.
Према споменутој табели, у петак, 7. јуна жути аларм се пали у Београду, Сурчину, Бечеју и Зрењанину, где је прогнозирана температура 32 степена.

Жута табела - потенцијално опасни временски услови

Ако су поља на табели жута, у питању потенцијално опасна појава.
„Слаби су изгледи за појаву екстремних појава, које би могле значајније да поремете базичну физиолошку равнотежу организма. У овој зони термалног комфора неопходно је предузимање мера превенције, у случају наменског излагања спољашњим микроклиматским условима, попут:
повишене температуре ваздуха
високог процента релативне влажности ваздуха
смањене брзине струјања ваздуха
повећаног индекса УВ зрачења
Постоји потенцијална опасност од сунчанице и топлотне исцрпљености.
Мере превенције:
Неопходна је надокнада течности, односно одржавање терморегулације уносом довољне количине течности, како пре, тако и у току трајања изложености повишеној амбијенталној температури, без обзира на субјективни осећај жеђи,
Избегавање алкохола и превише кафе и шећера,
Треба узимати мање, а чешће оброке, и избегавати храну храну са високим садржајем протеина,
Одећа би требало да је од природних тканина велике порозности за ваздух, због олакшаног испаравања зноја и утицаја убрзаног ваздушног струјања у интимној зони.

Наранџаста боја - опасни временски услови

Наранџаста боја показује да се у тим местима очекује време ризично по здравље.
„Повећана вероватноћа за наступање различитих манифестација топлотног стреса, нарочито код осетљивих популационих група - мала деца, труднице, стари, хронично оболели пацијенти. Под посебним ризиком су особе са нарушеним интегритетом свих слојева кожног ткива, односно поремећајем механизма евапорације нагомилане топлоте (опекотине)“, наводи се на сајту „Батута“.
Мере личне заштите:
Одећа би требало да је направљена од лаганих летњих материјала светле боје, а чија структура допушта пропустљивост ваздуха и омогућава успешније одавање топлоте
Редовна рехидрација у току целог дана, невезано за степен физичке активности или осећај жеђи
Уколико се ради о старијој популацији или незапосленима, све теже кућне послове (прање рубља, тепиха, завеса...) требало би обављати у хладнијој половини дана (јутро, вече).
Без преке потребе, не би требало напуштати добро климатизован затворени простор за све време трајања повишене спољне температуре.
Уколико је то неизбежно, обезбедити редовну рехидрацију у току боравка на топлом.
Посебну пажњу треба обратити на одржавање личне хигијене, затим на хигијенске услове у току прања воћа и поврћа као и на саму припрему хране, јер у условима када је организму неопходно беспрекорно функционисање система терморегулације, свака дехидрација, настала као последица алиментарне интоксикације праћене дијарејом, додатно би компликовало здравствено стање особе која је претрпела било које од наведених клиничких манифестација топлотног стреса.

Црвена боја - веома опасни временски услови

Црвена боја означава озбиљно одступање микроклиматских и амбијенталних услова од оних у зони термалног комфора, што представља повећану вероватноћу за наступање тежих манифестација топлотног стреса, попут топлотног осипа, топлотног едема, топлотне синкопе, топлотних грчева, топлотног исцрпљења и топлотног удара.
Мере превенције
Често мењање чисте и суве одеће, требало би примењивати, како као превентивну меру, тако и у случају већ дијагностикованог топлотног осипа,
Смањење интензитета физичке активности или скраћење времена изложености дејству повишене амбијенталне температуре,
Редовни унос течности (1 чаша воде/20 мин) у устаљеном ритму, без обзира на евентуално одсуство осећаја жеђи,
Појава топлотних едема горњих и доњих екстремитета превенира се регуларно обављеном аклиматизацијом на услове повишене спољне температуре ваздуха (промена климатских зона). До опоравка долази након боравка у хладнијем окружењу у трајању од 1 - 2 дана,
На сваку појаву конфузности, несвестице, изразито топле и суве коже потражити хитну лекарску помоћ.
Поглејдате и:
Коментар