ЕКОНОМИЈА

Мали: Србија успешно емитовала одрживе обвезнице

Република Србија је данас први пут на међународном тржишту емитовала одрживе обвезнице (ЕСГ), чиме је прикупљено 1,5 милијарди долара за финансирање одрживог развоја, зелених пројеката и пројеката којима се подстиче друштвена одговорност, изјавио је данас први потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.
Sputnik
Мали је оценио да је велико интересовање инвеститора најбољи показатељ да је економија Србије стабилна и да наставља да расте.
„У првом кварталу ове године смо имали стопу раста од 4,7 одсто, и жеља нам је да даље наставимо да остварујемо овако високе стопе раста како бисмо успешно спровели програм „Скок у будућност - Србија 2027“, који обухвата 323 пројекта у целој Србији. При томе, у потпуности задржавамо макроекономску стабилност, с обзиром на то да нам је удео јавног дуга у БДП-у 47,6 одсто, што је далеко испод нивоа задужености еврозоне која износи 89 одсто БДП-а. Са овим прикупљеним средствима, на рачуну буџета ћемо имати око 5,4 милијарди евра, што грађанима Србије даје сигурност, а нама велику резерву, не само да спроведемо пројекте које смо дефинисали, него и да будемо способни да реагујемо у случају неке нове светске кризе“,рекао је први потпредседник Владе.
Погледајте и:
Коментар