- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Мали: Србија успешно емитовала одрживе обвезнице

© SputnikСиниша Мали
Синиша Мали - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2024
Пратите нас
Република Србија је данас први пут на међународном тржишту емитовала одрживе обвезнице (ЕСГ), чиме је прикупљено 1,5 милијарди долара за финансирање одрживог развоја, зелених пројеката и пројеката којима се подстиче друштвена одговорност, изјавио је данас први потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.
Мали је оценио да је велико интересовање инвеститора најбољи показатељ да је економија Србије стабилна и да наставља да расте.
„У првом кварталу ове године смо имали стопу раста од 4,7 одсто, и жеља нам је да даље наставимо да остварујемо овако високе стопе раста како бисмо успешно спровели програм „Скок у будућност - Србија 2027“, који обухвата 323 пројекта у целој Србији. При томе, у потпуности задржавамо макроекономску стабилност, с обзиром на то да нам је удео јавног дуга у БДП-у 47,6 одсто, што је далеко испод нивоа задужености еврозоне која износи 89 одсто БДП-а. Са овим прикупљеним средствима, на рачуну буџета ћемо имати око 5,4 милијарди евра, што грађанима Србије даје сигурност, а нама велику резерву, не само да спроведемо пројекте које смо дефинисали, него и да будемо способни да реагујемо у случају неке нове светске кризе“,рекао је први потпредседник Владе.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала