ЕУРО 2024

Влаховић о Јокићу и „лудим бројкама“ – како га је Ђоковић оставио без текста и зашто не јури Митра

Душан Влаховић требало би уз Александра Митровића да буде оштрица Србије на Европском првенству у Немачкој. У опширном интервјуу за ФСС причао је о свему, од меча са Шведском на опроштају Ибрахимовића, до разговора са Новаком и „лудих“ бројки Јокића.
Sputnik
Само шест месеци имао је Душан Влаховић те 2000. године када је Југославија, а сада Србија, последњи пут била актер Европског првенства.
Не сећа се готово ничега, али је објаснио да је причао са оцем о томе.
„Па, јесте, причао ми је отац и чуо сам и ја доста прича. Стигли смо тих 3:0 против Словеније. Ја ето, не сећам се баш толико ствари, али сигурно да се и старији људи сећају свега тога. Сећам се, пар година после тога свега“, почео је разговор за ФС Србије Душан Влаховић.
Кога си волео из старе гарде?
„Било је доста добрих играча, тек сам се родио, касније сам постао свестан, са неких шест-седам година. Саво Милошевић је био страшан нападач, имао сам прилику да сарађујем са Љубинком Друловићем у репрезентацији, радили смо често тренинге, како је дизао спољном, сваки шпиц би пожелео да игра са њим“.
О групи на Европском првенству и ривалима Србије – Данској, Словенији и Енглеској, Влаховић је рекао.
„Сви играју фудбал та фраза је излизана, али сигурно се фудбал променио и све репрезентације су почеле озбиљно да схватају сва такмичења и све што иде око тога, припреме и исхрана. Нема лаких противника, сигурно да ће нам бити јако тешко све три утакмице. Веома тешка група, не знам да ли су људи свесни тога, ако не првог фаворита, имамо једног од главних фаворита, а то је Енглеска. Словенија је одиграла јако добре квалификације, победили су Португалију. Данци који већ дуго година играју на високом нивоу. У јако смо тешкој групи, али ми смо добра репрезентација спремни смо да се такмичимо са свима. Треба да идемо храбро, утакмицу по утакмицу.“
Влаховић је до сада на 26 утакмица за националнитим постигао 13 голова. На питање Небојше Петровића који је испред ФС Србије радио са њим видео-интервју, није могао са сигурношћу да каже који му је најдражи, али зна који је био најлакши.
„Морао бих да вратим, филм. Не сећам се свих. Најлепши ми је био... Ајде да кажемо против Русије најлакши. Против Црне Горе ми је можда најлепши. Можда на први поглед не изгледа тако ефектно, али мислим да је то технички најтежи погодак. И до саиграча је доста, до комуникације, како се договарате. И саиграчу је лакше кад зна моје кретање унапред. Може да се створи механизам. Коле је против Норвешке знао да ћу да нападнем ту његову повратну. Доста ствари мора да се сложи да бисте постигли гол“.
Митровић је на 26 утакмица, дао седам, а Влаховић 13. Да ли је његов рекорд достижан?
„Митар је рекордер наше репрезентације, не бих упоређивао те ствари. Не размишљам да престижем рекорде. Јесу ту да би се обарали, али ја желим да дам максимум и да помогнем тиму. Најбитније да правимо резултате, да побеђујемо. Не оптерећује ме да ли ћу постићи погодак или нећу. Само победе су ми у глави“.
Играти са Митровићем, као неким ко обара рекорде и помера границе, колико то значи?
„Свима је сигурно част и задовољство да буду ту и да живе то. Митар је ту да нас вуче све. Митар, Дућа, Коле. Они су старији и прошли су доста више од нас, ту смо да их слушамо и да идемо за њима“.
Влаховић ће имати прилику да буде актер опроштајног меча његовог идола из детињства Златана Ибрахимовића, пријатељски меч са Шведском 8. јуна у Стокхолму. Питање се односило на то шта би рекао некоме да му је рекао да ће бити на опроштају великог Ибре?
„Не бих му рекао да је луд, али не бих ни рекао као 'е, десиће се сигурно'. Један од мојих идола. Велика част да будем актер тог догађаја. Урамио сам његов дрес, чувам га. Један од највећих нападача у историји. Дао сам оцу дрес да га чува у Београду на зиду, са све потписом“.
Шест голова десном, слабијом ногом у једној сезони. Пре тога пет голова за пет година десном ногом. Напредак је евидентан, а иза свега се крије напоран рад.
„Леп податак, сигурно да сам доста напредовао у том сегменту игре. Трудим се да све доведем до савршенства, радим на недостацима. Радим и на стварима који су ми јача страна. Драго ми је због тога, наставићу још јаче да радим".
Са Јувентусом је недавно подигао први трофеј. Постигао је једини гол у финалу Купа Италје против Аталанте.
„Стигао је први трофеј, али сигурно да нисмо задовољни. Јувентус је међу највећим клубовима на свету, највећи у Италији. Што се тиче Скудета, до фебруара смо били у трци са Интером, али на крају су они заслужено освојили. Ова сезона може да нам буде подстрек, видели смо да можемо и да имамо шансе. Јувентус мора да се врати да осваја титуле, да има ту амбицију да осваја првенства. Сигурно да ће бити тако наредне сезоне, да ли ће бити тако не знам, али да ћемо напасти Скудето. Што се тиче Купа Италије, то је био циљ. СКудето и директан пласман у Лигу шампиона, што се тога тиче, сигурно да смо задовољни“.
На препоруку саиграча из Јувентуса Гатија, прочитао је књигу тренера Мајкла Џордана и то му је променило размишљање.
„Ишли смо на неко гостовање, мислим да је била Монца. И виче он, 'е „имам књигу за тебе“. Каже, ево ти књига, и кажи ми шта мислиш кад прочиташ. Ја сео, оставио за промену телефон и узео да читам књигу. Књига ти даје адреналин, даје ти мотивацију. И он као, јесам ти рекао. Књига је јако поучна, прича се о, Мајклу Џордану, једном од најбољих атлета свих времена. Било ми је јако интересантно кроз шта је он пролазио. Како су му састављали тренинге. Књига која је јако опширна и има доста информација зашто је Џордан био ту где јесте".
Новак Ђоковић као непресушни извор инспирације. Имао је Влаховић прилику недавно да се види с њим и да размени коју.
„Нисмо баш имали прилику да попијемо кафу јер је играо меч, па смо се видели када је завршио. Нисам желео да га питам много питања, нисам хтео да имам осећај да му сметам. Али, какав је Новак, он је буквално сам мени причао и питао ме неке ствари. Доста смо причали, оставио је на мене невероватан учинак. Волео бих да се опет сретнем са њим, оставио ми је његов број и рекао: 'слободно ме позови, доступан сам'. То у мени буди нешто сјајно, осећам велику привилегију и част. Он је један од највећих спортиста свих времена. Колико је приземан, скроман, колико има осећаја за друге људе. Заборавио сам на све то што је урадио у спорту, јер је фантастичан утисак оставио на мене као особа. Оставио ме је без текста. Разговор са њим је променио доста ствари, сигурно да после тог разговора сам неке ствари и ја променио“.
О похвалама Дел Пјера, Ковачевића, Пиксија и Вијерија је рекао.
„Сигурно да су то четири јако велика имена. Сва четворица јако велики грачи, јако велика част чути од њих људи да имају неку лепу реч за мене. Сигурно све изјаве су ми подједнако драге, потрудићу се да оправдам њихово поверење".
Једна од тема био је и Никола Јокић за ког је Влаховић навијао у НБА лиги. Ипак, Минесота је у мајсторици елиминисала Нагетсе.
"Имамо најбољег кошаркаша планете, најбољег у историји наше земље. Имао је луде бројке са Денвером против Минесоте, али је на крају испао. Штета, али то је спорт", рекао је Душан Влаховић.
ЕУРО 2024
Проблем за Енглезе – добра или лоша вест за Србију?
Коментар