ЕКОНОМИЈА

Продубљивање економске сарадње потврдило снажну повезаност Србије и Републике Српске /фото/

Министар рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је уочи Свесрпског сабора са министром рударства и енергетике Републике Српске (РС) Петром Ђокићем о важним пројектима који су пред енергетским системима Србије и Српске. Данашњи састанак још једном потврдио дубоку повезаност Србије и РС, рекао је Ђокић.
Sputnik
Она је истакла да Србија и Српска имају успостављену сарадњу у енергетском сектору још од 2018. године у оквиру које постоји енергетски комитет, као и да је данас, у присуству представника енергетских компанија, института и завода, договорено да се те везе очувају и јачају, уз формирање засебних енергетских поткомитета како би се у будућности развијали заједнички важни пројекти.
"Пре свега, ту је пројекат Бук Бијела, чији су припремни радови завршени. Већ је уложено 15 милиона евра, имамо и Фочу и Паунцу, што су пројекти који тек треба да напредују и данас смо разговарали како да интензивирамо ту сарадњу", истакла је Ђедовић Хандановић.
Додала је да је циљ сарадње и да се омогући партнерима из РС да дођу до финансијских средстава да би могли брже да развијају одређене пројекте.
Чланови две делегације резговарали су и о пројекту хидроелектране на Средњој Дрини за који постоји интересовање и у Федерацији Босне и Херцеговине.

"Енергетски сектор је у том смислу специфичан, јер је неопходна сарадња читавог региона, коју већ имамо са Црном Гором која је битан фактор у даљим корацима развоја пројкета Бук Бијеле, али и других пројеката на Дрини", рекла је она.

Додала је да су причали и о преносном систему, о трансбалканском коридору, као и о јачању преноса и нових далековода између Љубовије и Сребренице, у циљу сигурнијег снабдевања електричном енергијом. Министарка је навела и да је гасни сектор био предмет разговора, као и да је у Бијељини гасификација добрим делом завршена.
Када је реч о рудном богатству и минералним сировинама, договорен је протокол о међусобној сарадњи између геолошких завода, а наглашена је и неопходност даље сарадње у оквиру института "Никола Тесла" и "Михајло Пупин" који су присутни у РС.
Министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић рекао је да је данашњи састанак још једном потврдио дубоку повезаност Србије и РС, као и потребу очувања и унапређења постојеће сарадње и истакао да је област енергетике од стратешког значаја за Србију и РС, у којем се реализују бројне инвестиције од велике важности за РС.
"Посебно је потребно да заједничким радом поспешимо активности, нарочито у делу веза које се остварују на техничком нивоу, а то је повезаност преносних система, реформа дистрибутивног система који би омогућио да сви новоизграђени објекти могу да буду прикључени на преносну и дистрибутивну мрежу и како би енергија могла да се пренесе до крајњих купаца или на тржишта где је она потребна", рекао је Ђокић.

Сарадња и размена искустава за развој економије Србије и РС

Министарка привреде у Влади Србије Адријана Месаровић данас се састала са министром привреде и предузетништва Републике Српске Војином Митровићем.
Теме састанка биле су економска ситуација у Републици Србији и Републици Српској, потенцијали за унапређење сарадње и размена искустава у области политике развоја малих и средњих предузећа и предузетништва, развој регионалне саобраћајне и пословне инфраструктуре, као предуслов за привлачење страних инвестиција.
Министри су разговарали су и о потенцијалном учешћу на ЕКСПО 2027 у Београду.
Саговорници су констатовали да, Република Србија и Република Српска, имају братске односе који се стално развијају, да је обострани интерес наставак реализације заједничких пројеката који ће допринети продубљивању стратешког партнерства и да ће обе стране настојати да се сарадња интензивира у различитим сегментима заједничког деловања, посебно у области енергетике, пренео је Танјуг.

Одлична сарадња и искрено пријатељство

Састанак делегација министарстава Србије и РС
Састанак делегације министарстава Србије и делегације министарстава Републике Српске, која је у званичну посету српској престоници стигла поводом првог Свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска", одржан је данас у Београду, када су поред осталог учесници поручили да у њиховим односима владају искрено пријатељство и добра сарадња.
Делегацију Србије су предводили министар за јавна улагања Дарко Глишић, министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић и министар без портфеља задужен за унапређење недовољно развијених општина Србије Новица Тончев, а делегацију РС министар за саобраћај и везе Недељко Чубриловић и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник, саопштило је данас Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
Делегацију Србије чинили су представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Министарства информисања и телекомуникација, Министарства за јавна улагања, Министарства за заштиту животне средине, а из РС представници Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију и Министарства за саобраћај и везе.
Све делегације су представиле заједничке пројекте у области за коју су надлежне, а у име Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре то су учинили помоћник министра за инспекцијски наџор Иван Дивац, помоћница министра за железнички и интермодални транспорт Анита Димоски и помоћник министра за друмски транспорт, путеве и безбедност саобраћаја Мирослав Алемпић.
Дивац је пожелео добродошлицу гостима из Републике Српске наводећи да је тешко издвојити који је инфраструктурни пројекат најважнији, али да је један од најважнијих за повезивање српског народа у Републици Србији и Републици Српској пројекат изградње аеродрома у Требињу.
Додао је да је локација будућег аеродрома у близини места Хум и Талежа, на 14 километара од центра Требиња и да се налази на простору од око 302 хектара, без приступних саобраћајница.
Анита Димоски је рекла да модернизација железничког сектора већ други инвестициони циклус, крупним корацима показује пројекте који су завршени, пројекте који су у фази реализације, али и оне који су у отпочињању.
Када су у питању пројекти везано за односе са Републиком Српском и БиХ, Димоски је навела пројекте реконструкције и модернизације железничке пруге на потезу Београд-Рума-Шабац-Зворник-Добој-Сарајево и Београд-Ваљево-Зворник-Добој-Сарајево.
Алемпић је рекао да Србија тренутно има 962 километра ауто-путева, а да се тренутно гради 227 километара. Навео је да Србија много улаже у инфраструктуру ка Републици Српској и поменуо више пројеката из друмског сектора који треба да повежу Србију и Републику Српску, побољшају сарадњу и створе боље економске услове када је питању јединствено тржиште роба и рада.
С тим у вези, Алемпић је напоменуо да се гради ауто-пут Сремска Рача - Кузмин, који је део ауто-пута Београд-Сарајево и додао да ће се градити ауто-пут од Пожеге до Котромана.
Такође, Алемпић је поменуо да се граде и брзе саобраћајнице од који ће једна, како је рекао, сигурно бити завршена ове године, а то је брза саобраћајница Шабац-Лозница дужине 54,5 километара. Истакао је још један правац према БиХ, односно потез Слепчевић-Бадовинци дужине 15,3 километра који ће бити завршен до краја 2026. године.
Алемпић је навео и реконструкцију мостова преко Дрине наводећи да је обавеза Србије да реконструише шест мостова од којих је два већ урадила.
Министар за саобраћај и везе Недељко Чубриловић рекао је да је сарадња са ресорним министарством на изузетном нивоу, уз уверење да ће успешна сарадња бити настављена и у будућности, на добробит српског народа с обе стране Дрине.
Он је навео да су на данашњем састанку конкретизовани одређени договори, те да ће динамика њихове реализације бити прецизирана приликом узвратне посете ресорних министарстава Србије министарствима Републике Српске до краја месеца у Бањалуци.
Министар за јавна улагања Дарко Глишић рекао је да је важно наставити међусобну сарадњу, на добробит грађана Србије и Републике Српске.

Министри пољопривреде Србије и Републике Српске потписали меморандуме о сарадњи

Министри пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије и Републике Српске Александар Мартиновић и Саво Минић потписали су данас Меморандум о сарадњи у области аграрних плаћања, Мемораднум о сарадњи у области управљања водама управљања водама, као и Споразум о сарадњи у области интегралног управљања водама доњег тока реке Дрине.
Министар Мартиновић истакао је да ће на састанку након потписивања меморандума и споразума са министром пољопривреде Републике Српске и његовим сарадницима бити један широк тим министарства пољопривреде Србије, сви директори Управа који су у саставу Минстарства.
"Ово је прилика да пошаљемо једну јасну поруку ,пре свега нашем народу, да смо сложни и јединствени у врло тешким тренуцима за српски народ и за Србију и Републику Српску. Ова посета највише делегације Републике Српске Београду долази у тренутку када се српски народ налази под веома снажним притисцима, долази након што је у Генералној скупштини, додуше тесном већином, али некавом већином, изгласана резолуција о тзв. геноциду у Сребреници која има за циљ да жиг геноцидног народа стави на чело свим Србима", рекао је Мартиновић.
Министри Александар Мартиновић и Саво Минић
Минић је захвалио на срдачном дочеку, који је оценио као више него братски и пријатељски и нагласио да потписивањем ова три документа Србија и Република Српска само проширују сарадњу.
"Правимо једну веома квалитетну причу са свим оним што нас спаја - управо два документа се ескплицитно односе на оно што нас спаја, а то је река Дрина. Када је у питању ваша Управа за аграрна плаћања Србије и наша Агенција за аграрна плаћања, ви сте ту направили много већи искорак када је у питању примена неких информационих система и начина да ту развијемо максималну сарадњу", рекао је Минић.
Са министром за бригу о селу Миланом Кркобабићем је, додаје Минић, разговарао о учешћу Републике Српске у манифестацији "Михољски сусрети села" коју спроводи то министарство.
"Ми имамо низ изузетно добрих и устаљених сарадњи које се односе на промет роба, услуга, људи, нама је Србија највећи, најозбиљнији и најдражи спољнотрговински партнер", рекао је Минић.
Кркобабић је истакао да су села оличење постојања и Србије и Републике Српске.
"Најбитнија је ствар да смо коначно на прагу дефинисања јасне политичке воље, да Србија и Република Српска у наредном периоду наступају јединствено. Не, ово нису само посете да бисмо се срели, ово је нови правац деловања, правац који је зацртао председник Вучић, а ми смо ту да то у пракси и реализујемо - сарадња министарства, заједничко деловање и постављање циљева", рекао је Кркобабић.
Док постоје села у Републици Српској и Србији, дотле ће и оне постојати, додао је Кркобабић, и поручио да мора да се учини све да се села очувају, ревитализују.
Мартиновић је нагласио да је на састанку и предсеника скупштинског Одбора за пољопривреду Марјан Ристичевић и да га је позвао, како је рекао, јер сматра да Србија треба да има једну пољопривредну политику коју заједнички спроводе и Скупштина и Влада Србије, а конкретно ресорно министарство.

Још јача сарадња у областима телекомуникација и информисања

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић састао се данас у Палати Србија, у оквиру Свесрпског сабора који се одржава у Београду, са министром саобраћаја и веза Републике Српске Недељком Чубриловићем и министром за просторно планирање, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојаном Випотником.
Саговорници су се сагласили да је сарадња између министарстава добра, али да постоји простор за њеним унапређењем. Ристић, Чубриловић и Випотник договорили су даље конкретне кораке у циљу унапређења сарадње у областима телекомуникација и информисања.
У оквиру Свесрпског сабора, а у организацији Министарства информисања и телекомуникација, раније данас одржани су следећи састанци: в.д. генералног директора ЈП "Пошта Србије" Зоран Анђелковић састао се са извршним директором Предузећа за поштански саобраћај Републике Српске "Поште Српске" а.д. Миленком Вучетом; генерални директор Телеком Србија а.д. Владимир Лучић састао се са генералном директорком Телекома Српске (Мтел) Јеленом Триван.
Одржан је и састанак генералног директора Радио телевизије Србије Драгана Бујошевића, в.д. генералног директора Радио телевизије Војводине Горана Караџића, в.д. директора Установе за новинско-издавачку делатност "Панорама" Радета Комазеца, в.д. директора ЈП "Емисиона техника и везе" Саве Савића са генералном директорком Радио телевизије Републике Српске Дијаном Миланковић.
Током свих ових састанака договорена је реализација активности са циљем даљег унапређења сарадње Републике Србије и Републике Српске у области информисања, поштанског саобраћаја и телекомуникација.

Састанак представника ПКС и Привредне коморе Републике Српске

У Привредној комори Србије (ПКС) данас је одржан састанак на највишем нивоу представника ПКС и Привредне коморе Републике Српске (ПКРС), у оквиру Свесрпског сабора у Београду, на којем је било речи о досадашњој, али и корацима у будућој сарадњи две припвредне коморе.
Директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС Михаило Весовић истакао је да је данашњи сусрет више од колегијалног, описујући га братским и додао да је жеља ПКС да се постојећа сарадња у наредном периоду подигне на виши ниво.
Састанак привредних комора Србије и Српске
"ПКС је можда мало већа институција која иде у сусрет темама које су у следећих десет година изузетно важне за развој привреде", рекао је Весовић.
Додао је да се разговарало о битним питањима за одржавање конкурентности привреде у Републици Српској и у Србији.
"То су, пре свега, рад на земљаној трансформацији, на дигиталној трансформацији, подршка у глобалном образовању. Привредницима и у Републици Српској и у Србији су потребне коморе да кроз заједничке активности отворе већи низ могућности", нагласио је Весовић.
Навео је да су у Србију, као центру Западног Балкана и региона, добродошли привредници из Републике Српске, те да ће се покушати да се са њима направи синергијски ефекат.
"Многе сировине које поседује Србија су потребне Српској и обратно. Овде је реч пре свега о пољошпривредној и прерађивачкој индустрији, енергетици, дрвној индустрији и индустрији намештаја", каже Весовић.
Додао је да је жеља да се подигну компаније у Србији и Републици Српској, да им се помогне да буду конкурентне, да могу да раде са мултинационалним компанијама, али и да све више инвестирају у регион.
Весовић је рекао да је Свесрпски сабор прилика да се пошаље порука да институције Србије и Републике Српске сјајно сарађују, као и да је њихов циљ дубинска размена знања и искустава у областима које су потребне и на једној и на другој страни границе.
Председник ПКРС Перо Ћорић рекао је да су у претходном периоду стратешке гране сарадње две привредне коморе биле пољопривреда и енергетика.
"Привредне коморе као институције треба да буду и јесу на услузи привреди. Управо зато се конкурентност подиже кроз дигитализацију, улагање у нове технологије, али и подизање компетенција запослених у привреди", нагласио је Ћорић.
Подсетио је ПКРС у протеклом периоду формирала Центар за дигиталну трансформацију, уз подршку консултаната и тренера из ПКС.
Додао је да су у претходним годинама организовани различити семинари и низ појединачних сусрета у Београду, али у градовима Републике Српске, на којима се говорило о ономе што очекује привреду у будућности.
"То су, пре свега, пркеогранична опорезивања, као и разне накнаде које су усклађене са стандардима Европксе уније (ЕУ), рекао је Ђорић и додао да жели да у наредном периоду овакви састанци буду интензивнији.
У знак захвалности на доброј сарадњи, Ђорић је Весовићу поклонио монографију поводом 30 година од оснивања ПКРС.
Директор Регионалне привренде коморе Лесковац за Јабланички и Пчињски округ Горан Јовић истакао да се сарадња две привредне коморе не одвија само на највишем нивоу, већ и на регионалним и додао да Привредна комора Лесковац већ има сарадњу са коморама у Српској, посебно са комором у Бијељини, са којом постоји и уговор о сарадњи.
"Решили смо да кроз коморски систем повежемо и локалне смаоуправе. Имали смо посету привредника из Српске, а евидентно је и наше присуство на сајмовима, попут сајма у Бањалуци, а спремамо се и за учешће на Пољопривредном сајму у Бијељини од 19. до 21. септембра", рекао је Јовић.
Додао је да он представља и ПКС у Грчкој у којој су такође отворена врата за коморе из Републике Српске. Истакао је да је Привредна комора Лесковац једна од ретких која врши брендирање производа, те да је понуђено коморама из Републике Српске да им се пренесу искуства, како би заштитиле своје брендове.
"На располагању смо им. Радимо, сарађиваћемо и надам се да ћемо повезати све мање општине. То ћемо већ урадити у наредних месец и по дана са општинама Лебане и Властаница", закључио је Јовић.

Путеви Србије и Коридори Србије са предузећима из РС о унапређењу сарадње

Предузећа "Путеви Србије" и "Коридори Србије" састали су се данас са предузећима из Републике Српске "Аутопутеви РС" и "Путеви РС", као и предузећима из Србије и Републике Српске која се баве пројектовањем путева и извођењем радова, са циљем интензивирања и унапређења постојеће сарадње.
Како је саопштено, на састанку су презентована досадашња постигнућа и разматрано је јачање међусобне сарадње на подручју развијања савремене мреже аутопутева, пројектовања, грађења, управљања и одржавања аутопутева, наплате путарине, информационих технологија, развоја безбедности и заштите животне средине.
У име Министарства за саобраћај, грађевинарство и инфраструктуру Србије присутнима се обратио в.д. помоћника министра за друмски транспорт, путеве и безбедност саобраћаја Мирослав Алемпић, а исред Министарства саобраћаја и веза Републике Српске говорио је помоћник министра за друмски саобраћај Драган Станимировић. Присутне су поздравили в.д. директора ЈП "Путеви Србије" Зоран Дробњак и директор "Коридора Србије" Александар Антић, додаје се у саопштењу.
Састанку су присуствовали и помоћници директора ЈП "Путеви Србије" Миодраг Поледица и Иван Тејић, извршни директори свих Сектора ЈП "Путеви Србије", Синиша Гаврић, в.д. извршног директора за правне послове ЈП "Аутопутеви Републике Српске", в. д. директора ЈП "Путеви Републике Српске" Милан Дакић са сарадницима као и директори предузећа за пројектовање и извођење радова из Бања Луке, источног Сарајева и Београда.
"Унапређење заједничке сарадње, размена искустава и знања је почетак новог, развојног периода у односима путне привреде Републике Србије и Републике Српске", закључак је данашњег састанка, наводи се у саопштењу.
Додаје се и да ће заједничко покретање нових пројеката допринети бољем повезивању, унапређујући транзитне токове роба и људи, преноси Танјуг.
Свесрпски сабор организован је са циљем интензивирања и обогаћивања сарадње на свим нивоима између Републике Србије и Републике Спрске.
СРБИЈА
Сусрет делегација Српске и Србије на Рачи, бројни састанци уочи Свесрпског сабора у Београду /фото/
Погледајте и:
Коментар