Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Сусрет делегација Српске и Србије на Рачи, бројни састанци уочи Свесрпског сабора у Београду /фото/

© Tanjug / NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆСусрет делегација Српске и Србије на Рачи
Сусрет делегација Српске и Србије на Рачи  - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
Пратите нас
Уочи Свесрпског сабора који се одржава у суботу у Београду премијер Милош Вучевић и председник Скупштине Србије Ана Брнабић дочекали су данас председника Владе Републике Српске Радована Вишковића, српског члана Председништва БиХ Жељку Цвијановић и председника скупштине Републике Српске Ненада Стевандића на граничном прелазу Сремска Рача.
Дочекани су уз традиционалне српске обичаје, погачу и со.
Делегација Српске и Србије обишла је радове на мосту и деоницу ауто-пута од Кузмина до Раче коју гради и финансира Србија. Тако ће ауто-путем Београд - Кузмин - Рача, Република Српска и Србија бити спојене ауто-путем.
Ауто-пут је велики пројекат и за Србију и Републику Српску, али и БиХ, рекао је премијер Србије Милош Вучевић.
“Ово ће пре свега олакашати живот грађанима. Надам се да наши турски партнери који су ангажовани на извођењу радова заједно са српским компанијама и компанијама из Српске поштовати рокове као што је представник компаније потврдио да ће до краја године бити завршен комплетан ауто-пут од Кузмина до Сремске Раче. То значи да имамо директну везу ауто-пута Београд - Загреб са прелазом на Сремској Рачи. Важан је и интегрисани гранични прелаз са стране Србије”, истакао је Вучевић.
Председник Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да је задужена за парламентарну сарадњу Србије и Републике Српске на сутрашњем Свесрпском сабору, оцењујући да је реч о историјском сабору и историјском дану.
Она је за РТВ Пинк рекла да ће заједничка сутрашња седница владе Србије и РС бити у складу са припремама, а да ће најважнији пројекти бити Меморијални центар у Новој Градини и Меморијални центар у Београду, изградња путева и инфраструктуре, улагање у образовање и културу. Истакла је и да ће на састанку у Народној Скупштини бити одржан Парламентарни форум Србије - Република Српска.
Истакла је да сабор не треба повезивати са резулуцијом о Сребреници, као и да је председник Србије Александар Вучић причао са званичницима РС о одржавању Свесрпског сабора много пре него што се сазнало за резолуцију.
Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је мост преко реке Саве на Рачи заиста импозантан грађевински објекат.
“И ово је оно о чему смо се договарали све ове године. Ја сам више него поносан на овај пројекат. Ово је на неки начин она наша животна, историјска жеља да Бањалуку и Београд повежемо ауто-путем”, рекао је Вишковић након сусрета званичника Србије и Републике Српске на Рачи, преноси РТРС.
Поносни смо сваки пут кад видимо да Србија бележи велике успехе, а знамо и да је то увек успех Републике Српске, изјавила је српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић на граничном прелазу Рача.
"Поносна сам прво на капацитет и потентност Србије која је у стању да има овако велике амбициозне пројекте. Имали смо прилику да се упознамо шта је све планирано, где се све изводе радови, шта је оно што се дешава у грађевинско-инфраструктурно-саобраћајном смислу кад је у питању територија Србије. Наравно, оно што нас радује је то што неки од тих великих пројеката подразумевају управо везу са Српском и поносна сам на ту чињеницу", рекла је Цвијановићева.

Бројни састанци званичника Српске и Србије

Делегације министарства унутрашњих послова Србије и Републике Српске одржале су уочи сутрашњег Свесрпског сабора Србије и РС велики униформисани историјски скуп који ће, према речима двојице министара Ивице Дачића и Синише Карана дати подстрек за још јачу и бољу сарадњу два министарства.
Министар Дачић је након састанка оценио да је разговор делегација био увод у сутрашњи сабор.
"Желим да сабор буде сабор српског јединства, сабор који никоме неће бити на штету, већ свима на корист. Развијање наших добрих односа услов је и значајан фактор стабилности у читавом региону, јер српски народ је највећи народ у региону, на Балкану и нормално је да, уколико постоји добра сарадња између нас, да тако будемо и значајан фактор стабилности у читавом региону", рекао је Дачић и подсетио да два министарства унутрашњих послова обављају веома важне послове уз очување стабилног јавног реда и мира, безбедности грађана, до беспоштедне борбе против криминала, организованог криминала, екстремизма ...
Он је нагласио да ће сви надлежни још једном сагледати раније потписане споразуме и донети одлуку шта треба још да буде потписано.
"Донели смо одлуку и да стационирамо један или два хеликоптера зависно од потреба Министарства унутрашњих послова са ватрогасцима и спасиоцима, да буду за време сезоне пожара стационирани у Републици Србији, како би тако могли брзо да реагују када је реч о неким тешким ситуацијама, пре свега, о пожару", рекао је Дачић, а према речима Карана хеликоптер би требало да буде стациониран у Требињу током сезоне.
© Tanjug / STRПотпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин са министром унутрашњих послова РС Синишом Караном и директором полиције РС Синишом Кострешевићем
Потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин са министром унутрашњих послова РС Синишом Караном и директором полиције РС Синишом Кострешевићем  - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
Потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин са министром унутрашњих послова РС Синишом Караном и директором полиције РС Синишом Кострешевићем
Потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин састао се данас са министром унутрашњих послова Републике Српске Синишом Караном и директором полиције Републике Српске Синишом Кострешевићем у Палати Србија. Како су истакли, Свесрпски сабор носи главну поруку да су Срби, где год да живе, један народ, јединствен политички народ.
Саговорници су нагласили да српски лидери Александар Вучић и Милорад Додик чувају и штите српске националне интересе, и да се то највише показало приликом гласања о срамној резолуцији о Сребреници у Скупштини Уједињених нација, где је читав свет могао да види снажну борбу председника Вучића за опстанак и слободу српског народа.

Стратешки циљеви зарад добробити свих грађана са обе стране Дрине

Министар државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић и министар управе и локалне самоуправе Српске Сенка Јујић разговарале су о унапређењу сарадње два министарства и том приликом усагласиле стратешке циљеве зарад добробити свих грађана са обе стране Дрине.
Оне су договориле успостављање оквира за одрживу и динамичну сарадњу у области реформе јавне управе и локалне самоуправе, као и унапређење планирања и спровођења пројеката у локалним самоуправама уз координацију и прибављање донаторске подршке за пројекте од локалног значаја. Дефинисале су и кључне тачке у пројектима развоја односа Републике Србије и Републике Српске, а у домену надлежности министарстава.
© Tanjug / MDULSМинистар државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић и министар управе и локалне самоуправе Српске Сенка Јујић
Министар државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић и министар управе и локалне самоуправе Српске Сенка Јујић - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
Министар државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић и министар управе и локалне самоуправе Српске Сенка Јујић
Ту се, наводи се, пре свега, издвајају сарадња у области успостављања јединственог управног места, унапређење инспекцијског надзора, јачање кадровских капацитета кроз стажирање, као једног од видова програма стручног усавршавања, те размена искустава из области матичних књига и Централног регистра становништва.
Вечерас ће у Београду бити одржан састанак премијера Вишковића и Вучевића, којем ће присуствовати и потпредседник Владе Србије Александар Вулин.

Славица Ђукић Дејановић: Продубљиваћемо универзитетску сарадњу

Министар просвете Славица Ђукић Дејановић разговарала је са помоћником министра за високо образовање Републике Српске Јеленом Старчевић и ректорима универзитета из Републике Српске и Србије и том приликом оценила да ће данашњи састанак допринети продубљивању универзитетске сарадње и сарадње високошколских установа.
© Tanjug / TANJUG VIDEOСлавица Ђукић Дејановић са помоћником министра за високо образовање Републике Српске Јеленом Старчевић и ректорима универзитета из Републике Српске и Србије
Славица Ђукић Дејановић са помоћником министра за високо образовање Републике Српске Јеленом Старчевић и ректорима универзитета из Републике Српске и Србије  - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
Славица Ђукић Дејановић са помоћником министра за високо образовање Републике Српске Јеленом Старчевић и ректорима универзитета из Републике Српске и Србије
Она је истакла да је један од могућих модалитета продубљивања сарадње формирање асоцијације сродних факултета.
"Изнедрили смо идеју да у оквиру различитих заједничких асоцијација по типу заједнице медицинских факултета, техничких факултета као и заједнице друштвено хуманих факултета наставимо и продубимо сарадњу", рекла је Ђукић Дејановић у Влади Србије после састанка.

Гашић са министром привреде и предузетништва РС

Министар одбране Братислав Гашић разговарао је данас са министром привреде и предузетништва Републике Српске Војином Митровићем о пројектима од обостраног интереса за Србију и Републику Српску, са посебним освртом на област наменске индустрије.
Како се наводи у саопштењу Министарства одбране, Гашић и Митровић су се сагласили да ће у наредном периоду бити предузете даље мере како би предузећа наменске индустрије из Србије и Српске подигла сарадњу на још виши ниво.
© Tanjug / MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJEМинистар одбране Братислав Гашић са министром привреде и предузетништва Републике Српске Војином Митровићем
Министар одбране Братислав Гашић са министром привреде и предузетништва Републике Српске Војином Митровићем  - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
Министар одбране Братислав Гашић са министром привреде и предузетништва Републике Српске Војином Митровићем

Министарства Србије и Српске о процесима евроинтеграција Србије и БиХ

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и министри без портфеља Ђорђе Милићевић, задужен за дијаспору и Татјана Мацура, задужена за родну равноправност, разговарали су данас са министром за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златаном Клокићем о питањима од значаја за процес европске интеграције Србије и Босне и Херцеговине.
Како је саопштило Министарство за европске интеграције, Мишчевић и Клокић сагласни су да техничка сарадња институција Србије и Српске у овој области треба да допринесе успешнијем вођењу приступних преговора и Србије и Босне и Херцеговине.
Мишчевић је изразила спремност за даљим наставком обуке институција Републике Српске како би се што боље припремиле за учешће у скринингу, као првом кораку преговора БиХ о чланству у Европској унији.
У Београду ће у суботу бити одржан Свесрпски сабор који ће окупити велики број људи из Србије и Републике Српске, а како је планирано, поред целодневног разноврсног програма биће одржана и заједничка седница две владе о унапређењу сарадње.
Манифестација ће започети молебаном у Храму Светог Саве и биће настављена различитим активностима у којима ће учествовати делегације Србије и Републике Српске.
Раније је председник Србије Александар Вучић рекао да ће сутрашњи Свесрпски сабор у Београду бити велика манифестација на којој се жели показати јединство и поштовање Дејтонског мировног споразума. Најавио је доношење важних одлука, а међу њима је и одлука о изградњи меморијалних центара у Београду и Доњој Градини.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала