СВЕТ

Кина: Апелујемо на стране украјинског сукоба да започну мировне преговоре

Кина позива све стране сукоба у Украјини да што пре отпочну преговоре за мирно решавање кризе, изјавио је заменик сталног представника Кине при Уједињеним нацијама Генг Шуанг.
Sputnik
"Пекинг апелује на стране сукоба да демонстрирају политичку вољу и започну мировне преговоре што је пре могуће", рекао је Генг на седници Савета безбедности УН, која је сазвана на захтев Русије због одлуке западних земаља да дозволе Кијеву нападе на руску територију њиховим оружјем.
Он је назвао недопустивим тврдње заменика сталног представника Сједињених Америчких Држава при УН Роберта Вуда да Кина, наводно, помаже Русији.
"Двадесетог маја СБ је разматрао питање Украјине и тада је представник САД рекао да је Кина помогла Русији да обнови одбрамбену индустрију и тада сам му већ одговорио. Данас је амерички представник поново изнео неистините тврдње да је Кина подржала Русију у обнављању одбрамбене индустрије. То је недопустиво", истакао је Генг.
Претходно, током седнице СБ УН, Вуд је је нагласио да Кина испоручује Русији "значајне обиме" компоненти које су, наводно, неопходне за производњу дронова и ракета.
Истовремено, амерички дипломата није навео ниједан доказ као потврду тих тврдњи.
Претходно је руски амбасадор у УН Василиј Небензја оценио да ће Запад и кијевске власти у случају да одбију предлог Русије за решавање сукоба у Украјини сносити политичку и моралну одговорност за наставак крвопролића.
Раније, руски председник Владимир Путин изнео је данас, обраћајући се руским дипломатама, нови предлог Кијеву и Западу за решавање украјинске кризе.
Погледајте и:
Коментар