- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небензја: Ако Запад и Кијев одбију мировни предлог Русије биће одговорни за наставак крвопролића

© Sputnik / Брайан Смит / Уђи у базу фотографијаСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2024
Пратите нас
Запад и кијевске власти ће у случају да одбију предлог Русије за решавање сукоба у Украјини сносити политичку и моралну одговорност за наставак крвопролића, рекао је руски амбасадор у УН Василиј Небензја.
„Ако Запад и Кијев одбију тај мировни предлог, морална и политичка одговорност за наставак крвопролића биће на њима“, рекао је он на седници СБ УН о Украјини која је сазвана на захтев Русије а поводом одлуке неких држава на западу да дозволе Кијеву да страним оружјем гађају територију Русије.
Додао је и да ако Кијев одбаци садашњи предлог, онда ће убудуће услови за почетак преговора бити другачији.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин је раније данас изнео Кијеву и Западу нови предлог за прекид сукоба у Украјини, који је Владимир Зеленски одбацио.
Небензја је указао да Кијев и његови спонзори демонстративно игноришу мировне напоре за решавање сукоба и одбијају да их размотре.
Он је рекао да Русија позива земље, чија се руководства имају здраворазумски приступ, да не верују лукавим позивима на скуп о Украјини у Швајцарској.
Обраћајући се чланицама Савета безбедности, Небензја је рекао да ће Русија дати свој одговор на све злочине Кијева у које је умешан и Запад.

„Западни војници практично ручно управљају процесом примене високопрецизног оружја у Украјини, било да се ради о британским ракетама 'сторм шедоу', америчким 'атакамс' или француским, јер Украјинци то сами не могу“, додао је Небензја.

Како је приметио, војни одсеци у Украјини су почели лов на мушкарце – здрави, болесни, лекарска комисија све проглашава погодним и шаље на фронт, истребљују их.
Небензја је прокоментарисао и недавни напад на новинаре канала НТВ у ДНР, изразивши разочарење што УН нису имале смелости да осуде напад.
Председник Русије Владимир Путин и министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2024
Специјална операција у Украјини
Путинов предлог за мир
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала