Специјална операција у Украјини

Зеленски се предомислио: Спремни смо да разговарамо с Москвом - колико сутра

Украјина је спремна да почне преговоре са Русијом "сутра" ако Москва буде поштовала њен територијални интегритет, рекао је Владимир Зеленски на конференцији за новинаре после самита у Швајцарској.
Sputnik
Истовремено, он је напоменуо да би присуство Русије на следећем мировном самиту значило да „она жели мир и да је спремна да оконча рат“.
„Да ли она то сама жели или ће је међународна заједница приморати на то, није нам важно. Нама је важан резултат – крај рата и мир“, истакао је он.
Под „легитимним украјинским територијама“ Зеленски је вероватно мислио на територију Украјине, које су сада субјекти Русије – ДНР, ЛНР, Херсонску и Запорошку област, као и Крим.
Осим тога, украјински председник је додао да ако Москва буде присуствовала другом самиту, то ће значити да Русија жели мир.
Председник Владимир Путин је 14. јуна навео услове Москве за прекид ватре и почетак преговора, који укључују потпуно повлачење украјинских трупа из ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области, признање ових региона као руских на међународном нивоу, као и укидање западних санкција и одустајање Украјине од курса ка уласку у НАТО.
Погледајте и:
Коментар