Специјална операција у Украјини

Цео Кијевски симфонијски оркестар са инструментима побегао из Украјине у Немачку

Читав Кијевски симфонијски оркестар (73 особе) побегао је из Украјине заједно са музичким инструментима и добио азил у Немачкој, преносе медији.
Sputnik
Наводи се да је оркестар, од којих су две трећине мушкарци мобилизационог узраеста, напустио Украјину како би учествовао на фестивалу, али се никада није вратио у домовину. Власти града Монхајма на Рајни у Северној Рајни-Вестфалији понудиле су музичарима и њиховим породицама смештај и уточиште на три године.
Градоначелник града обећао је оркестру из Кијева концертну дворану од следеће године. Одлуку да се оркестар позове у Монхајм на Рајну политичар је назвао примером конкретних акција за заштиту украјинске културе.
Украјинци на све могуће начине покушавају да избегну мобилизацију и одлазак у зону борбених дејстава. Неки су покушали да препливају реку Тису да би дошли до Румуније. Као резултат тога, десетине мушкараца се утопило.
Недавно је више од 30 Украјинаца побегло војним ГАЗ-66 преко границе у Закарпатју, а потом се предало мађарској полицији.
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Жестоке борбе у Харковској области; Експлозија у Одеси
Коментар