- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ракетни систем Стрела 10 руских снага у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Жестоке борбе у Харковској области; Експлозија у Одеси

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 845. Руске снаге преузеле су контролу над насељем Загорно у Запорошкој области. Изјаву самита о Украјини потписало је 79 од 91 земаља; документ нису потписали Јерменија, Бахреин, Бразил, Ватикан, Индија, Индонезија, Либија, Мексико, Саудијска Арабија, Јужна Африка, Тајланд и УАЕ.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:37 17.06.2024
Експлозија у Одеси, саопштио је градоначелник града Генадиј Труханов.
21:49 17.06.2024
Серија експлозија одјекнула у Харкову, јављају украјински медији.
21:45 17.06.2024
САД верују да је будућност Украјине у НАТО, Вашингтон ће помоћи Кијеву да се придружи алијанси, саопштила је Бела кућа.
„Верујемо да је будућност Украјине у НАТО. Радићемо са њима на сваком кораку како би тамо стигли“, рекао је Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност САД.
Истовремено, он је истакао да Кијев, да би се придружио алијанси, „прво мора да победи у сукобу са Русијом“.
21:30 17.06.2024
Кијев признаје супериорност руских система за електронско ратовање, који спречавају украјинске оружане снаге да користе копнене роботе.
Бивши саветник украјинског Министарства одбране Кузан пожалио се Дефенс њузу да Кијев, у принципу, има мало такве опреме. На пример, назвао је Рател С, земаљски дрон камиказу.
Према његовим речима, такви роботи су рањиви на руске системе електронског ратовања. Поред тога, копнени дрон са земље је иста мета за руске беспилотне летелице као и оклопна возила.
21:16 17.06.2024
У Волчанску и Липцу воде се жестоке борбе, украјинска војска безуспешно покушава да изврши контранапад, рекао је за Спутњик Виталиј Ганчев, шеф руске администрације Харковске области.
„Најжешће борбе су и даље у Волчанску и у рејону Липца. Непријатељ је довукао резерве и покушава да изврши контранапад, али је суочен са оштрим одговором наших Оружаних снага", рекао је он.
Како је председник Владимир Путин рекао прошле недеље, Русија је принуђена да помери линију фронта у Харковској области како би смањила број терористичких напада на Белгород и друга насељена места.
18:22 17.06.2024
Суд у Москви расписао је потерницу за пуковником Оружаних снага Украјине Николајем Џаманом због обарања руске летелице у ваздушном простору Русије, саопштила прес служба Истражног комитета Русије.
Пуковник Николај Џаман је оптужен да је извршио терористички напад који је за последицу имао смрт људи.
Према верзији истраге, украјински пуковник је 23. фебруара 2024. године наложио обарање авиона Ваздушно-космичких снага Руске Федерације, иако је знао да летелица о којој је реч није намењена за учествовање у борбама, да не носи оружје и да лети искључиво у ваздушном простору Руске Федерације.
У паду авиона тада је погинуло 10 чланова посаде и уништена летелица.
Џаман је у одсуству оптужен за извршење кривичног дела из става „б” дела 3 чл. 205 Кривичног законика Руске Федерације (терористички чин који је резултирао смрћу људи) и за њим је расписана потерница, додали су у Истражном комитету Руске Федерације.
16:34 17.06.2024
Конференција о Украјини у Швајцарској - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
РУСИЈА
Путинов мировни предлог засенио швајцарски самит
14:33 17.06.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Черниговској, Сумској, Харковској и Полтавској области Украјине, следи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.
12:31 17.06.2024
Најважније са брифинга Министарства обране Русије
Група „Југ“ побољшала је положај дуж линије фронта, украјинска војска изгубила је до 535 војника и два складишта муниције;
Група „Север“ поразила је пет бригада украјинске војске, Украјина је изгубила до 300 војника;
Украјинска војска изгубила је до 405 војника у зони одговорности групе „Запад“;
Група „Исток“ заузела је повољније положаје, украјинска војска је у њеној зони одговорности изгубила до 150 војника и два складишта муниције;
Јединица групе „Центар“ побољшала је тактички положај и одбила четири контра-напада, украјинска војска изгубила је до 335 војника. Уништено је борбено возило „бредли“ и „макспро“ америчке производње;
Руска војска поразила је живу сиу и технику украјинске војске у 110 рејона.
12:18 17.06.2024
Европска унија поново је продужила санкције у вези са поновним уједињењем Крима са Русијом, уведеним у јуну 2014. године, наводи се у саопштењу Савета ЕУ.
Санкције су продужене до 23. јуна 2025. године.
12:07 17.06.2024
Председник Украјине Владимир Зеленски на самиту о Украјини у Швајцарској - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
РУСИЈА
Кремљ: Самит о Украјини није донео никакве резултате
12:06 17.06.2024
Не треба очекивати брз ефекат од испоруке ловаца Ф-16 Украјини, јер пилоти морају да се навикну на ваздушни простор, изјавио је портпарол украјинског ратног ваздухопловства Иља Јевлаш за телевизију „Рада“.
Он је додао да Украјина неће одмах добити велики број ловаца како би ефикасно извршавала задатке.
„Схватамо да ћемо Ф-16 добијати постепено. Наравно, да бисмо ефикасно обављали задатке различите сложености, потребно нам је много таквих авиона. Све зависи од тога колико ће их бити испоручено у Украјину“, закључио је Јевлаш.
Председник Украјине Владимир Зеленски је 13. јуна изјавио да ће САД испоручити Кијеву нове противваздушне ракетне системе „патриот“, као и ескадрилу ловаца, међу којима неће бити само Ф-16, већ и други авиони.
09:39 17.06.2024
Део Нове Каховке и шест села Херсонске области остало је без струје због гранатирања украјинске војске, саопштио је губернатор области Владимир Салдо.
08:59 17.06.2024
Министар одбране Русије Андреј Белоусов извршио је инспекцију контролног центра копнених снага и упознао се са ситуацијом у зони специјалне војне операције и дејствима непријатеља, саопштило је Министарство одбране.
Главнокомандујући копнених снага, генерал Олег Саљуков, известио је министра „о задацима који се извршавају, укључујући обуку официра, као и сарадњу са предузећима војно-индустријског комплекса ради што брже испоруке потребног обима савременог наоружања и војне технике за трупе“, наводи се у саопштењу.
08:55 17.06.2024
Група снага „Дњепар“ развила је јединствену јуришно-транспортну беспилотну летелицу „Перун“, саопштило је Министарство одбране Русије.
„Брзо допремање тешких терета, обављање функције извиђача, спровођење операција потраге и спасавања, укључујући евакуацију жртава и рањених, а такође достављање десантних група иза непријатељских линија – данас се све то може остварити једним уређајем – најновијим производом стручњака групе ‘Дњепар’ – ударно-транспортном беспилотном летелицом ‘Перун’“, наводи се у саопштењу.
Напомиње се да „Перун“ има руски софтвер. Може да носи терет масе до 200 килограма.
„Ако је раније било потребно најмање 13 летова за транспорт велике количине производа, ‘Перун’ то сада уради за један лет“, објашњава се у саопштењу.
08:31 17.06.2024
У недељу су руске снаге извеле напад на положаје људства и технике Оружаних снага Украјине у областима насеља Марганец и Покровско у Дњепропетровској области, изјавио је за Спутњик координатор илегалног проруског покрета у Николајеву Сергеј Лебедев.
08:00 17.06.2024
Уједињена компанија за производњу авиона (у саставу корпорације „Ростех“) предала је Министарству одбране Русије наредну партију бомбардера Су-34, саопштила је прес служба „Ростеха“.
После низа фабричких испитивања авиони су послати трупама, додаје се у саопштењу.
07:17 17.06.2024
Тенкисти групе „Центар“ су са затвореног ватреног положаја уништили упориште Оружаних снага Украјине на авдејевском правцу, саопштило је Министарство одбране Русије.
07:11 17.06.2024
Посаде тенкова Т-90А групе снага „Запад“ уништиле су центар за управљање дроновима, земунице, оклопну технику и људство Оружаних снага Украјине, подржавајући тиме дејства руских јуришних група, саопштило је руско Министарство одбране.
07:08 17.06.2024
Ракетни лансер ТОС-1А „Сонцепјок“ тулских десантних снага спалио је положаје Оружаних снага Украјине код Соледара у Донбасу, као и склоништа, осматрачнице, упоришта и складишта муниције, саопштило је руско Министарство одбране.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала