ЕКОНОМИЈА

МОЛ покренуо нову арбитражу против Хрватске

Мађарски МОЛ покренуо је арбитражу против Хрватске због мера наметнутих гасном тржишту 2022. и 2023. године, које се односе на обавезу Ине да Хрватској електропривреди продаје домаћи гас по нижим ценама од тржишних.
Sputnik
„МОЛ потврђује да је покренуо арбитражу против Хрватске ради надокнаде штете“, наводи се у кратком саопштењу МОЛ-а.
Нова арбитража покренута је пред Међународним центром за решавање инвестиционих спорова у Вашингтону. Вредност арбитраже још није објављена, али хрватски медији преносе да се ради о десетинама милиона евра.
Арбитража је покренута због одлуке Владе из септембра 2022. године, по којој је Ина сав гас произведен у Хрватској морала да продаје ХЕП-у по регулисаној цени.
Влада је то регулисала изменом Уредбе о отклањању поремећаја на домаћем тржишту енергије, донетој средином септембра 2022. године, која је важила до краја истог месеца 2023. године, а после је продужена, наводи Срна.
Тада је уједно регулисана и цена по којој Ина домаћи гас продаје ХЕП-у и она је прво износила 41 евро за мегаватчас, а после 47 евра по мегаватчасу.
Како поручују извори блиски МОЛ-у, из ове компаније су у последњих годину и по више пута контактирали са надлежнима у Влади Хрватске и показали спремност за проналажење споразумног решења за обе стране, које раније није постојало.
Мађарски МОЛ у Ини има 49,1 одсто деоница, Хрватска 44,8 одсто, а приватни и институционални инвеститори 6,1 одсто, преноси РТРС.
Погледајте и:
Коментар