- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

МОЛ покренуо нову арбитражу против Хрватске

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2024
Пратите нас
Мађарски МОЛ покренуо је арбитражу против Хрватске због мера наметнутих гасном тржишту 2022. и 2023. године, које се односе на обавезу Ине да Хрватској електропривреди продаје домаћи гас по нижим ценама од тржишних.
„МОЛ потврђује да је покренуо арбитражу против Хрватске ради надокнаде штете“, наводи се у кратком саопштењу МОЛ-а.
Нова арбитража покренута је пред Међународним центром за решавање инвестиционих спорова у Вашингтону. Вредност арбитраже још није објављена, али хрватски медији преносе да се ради о десетинама милиона евра.
Арбитража је покренута због одлуке Владе из септембра 2022. године, по којој је Ина сав гас произведен у Хрватској морала да продаје ХЕП-у по регулисаној цени.
Влада је то регулисала изменом Уредбе о отклањању поремећаја на домаћем тржишту енергије, донетој средином септембра 2022. године, која је важила до краја истог месеца 2023. године, а после је продужена, наводи Срна.
Тада је уједно регулисана и цена по којој Ина домаћи гас продаје ХЕП-у и она је прво износила 41 евро за мегаватчас, а после 47 евра по мегаватчасу.
Како поручују извори блиски МОЛ-у, из ове компаније су у последњих годину и по више пута контактирали са надлежнима у Влади Хрватске и показали спремност за проналажење споразумног решења за обе стране, које раније није постојало.
Мађарски МОЛ у Ини има 49,1 одсто деоница, Хрватска 44,8 одсто, а приватни и институционални инвеститори 6,1 одсто, преноси РТРС.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала