СВЕТ

Ко је Марк Руте – нови шеф НАТО

Савет НАТО је званично објавио да је нови генерални секретар Алијансе холандски политичар Март Руте. Он ће званично ступити на нову дужност 1. октобра. Спутњик укратко објашњава – ко је нови шеф НАТО?
Sputnik
Руте је рођен 14. фебруара 1967. године у Хагу. Године 1992. дипломирао је историју на Универзитету у Лајдену. Од 1992. до 1997. године радио је као менаџер људских ресурса у концерну „Унилевер“. Био је задужен за обуку и преквалификацију запослених, као и реорганизацију. Од 1997. до 2002. наставио је да обавља исту дужност у компанији „Ван дер Берг“, која је део „Унилевера“. Године 2002. прешао је на функцију директора сектора за људске ресурсе у компанији „Игломора Груп ВБ“, такође подружници „Унилевера“. Од септембра 2008. до данас Руте је гостујући предавач у групи школа „Јохан де Вит“ у Хагу.

Политички пут

Руте је почео да се бави политиком још у студентским данима. Од 1988. до 1991. био је на челу омладинске организације „Слобода и демократија“, која је сарађивала са десничарском либералном Народном странком за слободу и демократију. Од маја 2006. био је руководилац те партије. Од јула 2002. до јуна 2004. био је државни секретар за социјална питања и запошљавање, а од јуна 2004. до јуна 2006. године државни секретар за образовање, културу и науку у владиним кабинетима Јана Петера Балкенендеа. Од јануара до маја 2003. године био је члан Доњег дома парламента Холандије испред Народне странке за слободу и демократију. Од јуна 2006. до октобра 2010. био је заменик Доњег дома парламента, шеф фракције Народне странке за слободу и демократију. На парламентарним изборима 2010. та партија је, под вођством Рутеа, ушла у владину коалицију, заузевши водећу позицију.
Од октобра 2010. Руте је обављао дужност премијера и министра општих послова Холандије (поновно изабран у новембру 2012., октобру 2017., јануару 2022.).
У економској сфери позиционирао се као присталица монетаризма, повећања старосне границе за одлазак у пензију и предузимања мера у циљу смањења дефицита државног буџета. Залагао се за пооштравање миграционе политике и активну улогу Холандије у оквиру ЕУ и НАТО.

Војна сфера и помоћ Украјини

За време мандата Рутеа, Холандија је постала један од главних војних спонзора Украјине. Конкретно, та земља игра кључну улогу у такозваној „коалицији за ловце“, чији је циљ испорука авиона Ф-16 Оружаним снагама Украјине.
Холандија је такође Кијеву обезбедила артиљерију, дронове и муницију.
Поред тога, током мандата Рутеа Холандија је повећала расходе на одбрану изнад прага од два одсто БДП-а, што је тражено од чланица НАТО.

Неуспешни избори и оставка

У јулу 2023. године Руте је поднео оставку краљу Виљему-Александру након што владина коалиција није успела да се, након дугих консултација, договори о мерама за ограничавање прилива азиланата.
Поред тога, након ванредних парламентарних избора у новембру 2023. на којима је победила крајње десничарска Партија за слободу, Руте је најавио да ће напустити Народну странку за слободу и демократију, коју је предводио.
20. јуна 2024. године саопштено је да су све 32 земље чланице НАТО-а подржале Рутеову кандидатуру за највишу позицију у Алијанси.
СВЕТ
Марк Руте нови генерални секретар НАТО
Погледајте још:
Коментар