Специјална операција у Украјини

Западни медији: Чланице НАТО-a одбијају да усагласе дугорочну помоћ Украјини

Чланице НАТО-a одбијају да усагласе дугорочне обавезе по питању војне подршке Украјини због непредвидиве ситуације на бојном пољу и неразумевања каква помоћ ће бити потребна Кијеву убудуће, пише „Блумберг“, позивајући се на изворе.
Sputnik
Према речима саговорника агенције, међу земљама Алијансе постоје разне несугласице, повезане са предлогом генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да се договоре о финансијској помоћи Украјини од најмање 42,7 милијарди долара годишње. Настали политички и правни спорови условљени су неразумевањем како ће се надаље одвијати ситуација у украјинском сукобу, као и да ли ће у складу са тим бити потребна мања или већа подршка.
„Неки савезници се боје да званично обећају конкретне износе и једноставно желе да потврде исти ниво подршке. Друге брине објављивање тачних сума о њиховој помоћи, те се прибојавају да открију информације о правим размерама своје помоћи“, наводи се у материјалу.
У појединим земљама такође постоји ризик од смањења трошкова сопствене одбране у случају да министарства финансија тих земаља не одобре и истовремено повећање и националних трошкова одбране, већ доделе новац Украјини.
Неусаглашеност око обима подршке НАТО-а Кијеву такође је праћена ставом Сједињених Америчких Држава и Немачке. Извори „Блумберга“ истичу да су Вашингтон и Берлин против тога да пут чланства Украјине у НАТО буде „неповратан“, већ уместо тога нуде пакет помоћи у виду „моста до чланства“ Кијева у Алијанси.
Претходно је директор за европске послове Савета за националну безбедност САД Мајкл Карпентер изјавио да Украјина неће добити позив у НАТО на предстојећем самиту Алијансе, али ће за Кијев бити изграђен „институционални мост“ ка том циљу.
Раније су медији писали да САД, заједно са кључним савезницима, активно разговарају о томе колико одлучно треба да се залажу за чланство Украјине у НАТО-у на предстојећем самиту Алијансе у јулу. Међутим, саопштено је да постоји неслагање међу чланицама у вези са формулацијом чланства Украјине у Алијанси.
Погледајте и:
Коментар