- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Западни медији: Чланице НАТО-a одбијају да усагласе дугорочну помоћ Украјини

© Sputnik / РИА НовостиЗастава НАТО
Застава НАТО - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
Пратите нас
Чланице НАТО-a одбијају да усагласе дугорочне обавезе по питању војне подршке Украјини због непредвидиве ситуације на бојном пољу и неразумевања каква помоћ ће бити потребна Кијеву убудуће, пише „Блумберг“, позивајући се на изворе.
Према речима саговорника агенције, међу земљама Алијансе постоје разне несугласице, повезане са предлогом генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да се договоре о финансијској помоћи Украјини од најмање 42,7 милијарди долара годишње. Настали политички и правни спорови условљени су неразумевањем како ће се надаље одвијати ситуација у украјинском сукобу, као и да ли ће у складу са тим бити потребна мања или већа подршка.
„Неки савезници се боје да званично обећају конкретне износе и једноставно желе да потврде исти ниво подршке. Друге брине објављивање тачних сума о њиховој помоћи, те се прибојавају да открију информације о правим размерама своје помоћи“, наводи се у материјалу.
У појединим земљама такође постоји ризик од смањења трошкова сопствене одбране у случају да министарства финансија тих земаља не одобре и истовремено повећање и националних трошкова одбране, већ доделе новац Украјини.
Неусаглашеност око обима подршке НАТО-а Кијеву такође је праћена ставом Сједињених Америчких Држава и Немачке. Извори „Блумберга“ истичу да су Вашингтон и Берлин против тога да пут чланства Украјине у НАТО буде „неповратан“, већ уместо тога нуде пакет помоћи у виду „моста до чланства“ Кијева у Алијанси.
Претходно је директор за европске послове Савета за националну безбедност САД Мајкл Карпентер изјавио да Украјина неће добити позив у НАТО на предстојећем самиту Алијансе, али ће за Кијев бити изграђен „институционални мост“ ка том циљу.
Раније су медији писали да САД, заједно са кључним савезницима, активно разговарају о томе колико одлучно треба да се залажу за чланство Украјине у НАТО-у на предстојећем самиту Алијансе у јулу. Међутим, саопштено је да постоји неслагање међу чланицама у вези са формулацијом чланства Украјине у Алијанси.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала