СРБИЈА

Пуштали су крике Срба преко радио везе! Рука правде коначно стиже зликовце са Кошара

Југословенски војници које су албански терористи заробили током битке за Кошаре, мучени су пре него што су убијени. То се зна јер су сами терористи на друштвене мреже постављали слике њихових унакажених тела, а током саме битке пуштали су браниоцима Кошара путем радио везе њихове крике, каже пуковник Љубинко Ђурковић.
Sputnik
Пуштањем мучења заробљених Срба преко радио везе, албански терористи желели су да утичу на морал југословенских војника и поруче им како ће проћи ако буду заробљени, прича Ђурковић, пуковник у пензији, који је током битке за Кошаре био командант 2. батаљона 125. моторизоване бригаде.

Непозната судбина заробљених југословенских војника

Он се за Спутњик присећа тројице војника које су албански терористи највероватније заробили 19. маја 1999, Зорана Веселића, Зорана Лалића и руског добровољца Виталија Булаха.
Тих дана, каже Ђурковић, борбе на Кошарама биле су интензивне, а положаји су свакодневно прелазили из руке у руку, тако су ова три југословенска војника вероватно била заробљена током тих борби. Веселићево тело идентификовано је 22 године након битке, док се Лалић и Булах и дан данас воде као нестали.
Албанска телевизија емитовала је снимак на коме се види беживотно тело крупног мушкарца у униформи Војске Југославије, поред којег стоји терориста и у рукама држи личну карту са Булаховим именом и то је све што се може знати о његовој судбини након што је пао у руке терориста, каже Ђурковић.

Рука правда коначно мора да стигне и оне који су мучили Србе

Правда коначно мора да стигне и за оне српске војнике који су часно и витешки бранили своју отаџбину, сматра наш саговорник. До сада, уобичајено је било да западна пропаганда српске војнике приказује у другачијем светлу, као злочинце. Међутим, према Ђурковићевим речима, највише злочина извршено је над Србима, како заробљеним војницима, тако и над цивилима, на Косову и Метохији и другде.
Подсећамо, Ф. К, стар 56 година ухапшен је и одређен му је притвор због сумње да је починио ратни злочин над војницима Војске Југославије, током НАТО агресије у реону села Кошаре у мају 1999.године.
Како је рекао министар унутрашњих послова Ивица Дачић, осумњиченог су ухапсили службеници Службе за откривање ратних злочина, привели га на саслушање и даље поступање Тужилаштву за ратне злочине.
Виши суд у Београду одредио му је притвор до 30 дана због опасности од бекства, да не би утицао на сведоке и јер је осумњиченом на терет стављено кривично дело за које је прописана казна затвора преко 10 година, а начин извршења кривичног дела и тежина последице су довели до узнемирења јавности, рекла је за Танјуг портпарол тог суда Милица Величковић.
СРБИЈА
Ухапшен осумњичени за злочине почињене на КиМ 1999. године, одређен му притовр од 30 дана
Погледајте и:
Коментар