РУСИЈА

„Не“ диктату Вашингтона – снажна порука две светске велесиле

Посета индијског премијера Нарендре Модија Русији указује на смањење глобалног утицаја који су Сједињене Државе имале на друге земље. Упркос очекивањима Вашингтона да ће се руско-индијски односи погоршати због сукоба у Украјини, Москва и Њу Делхи настављају да јачају трговинску и дипломатску сарадњу, истичу експерти.
Sputnik
Индија је, игноришући јавне претње санкцијама из Сједињених Држава, појачала билатералне односе са Москвом у одбрамбеној сфери и постала велики увозник руске нафте, па сада више од 40 одсто увозне нафте добија из Русије.
Стручњаци оцењују да је ова посета важна за обе стране не само са становишта јачања билатералних односа, већ и у контексту решавања питања међународне безбедности. Према њиховим речима, Москва даје Њу Делхију могућност да балансира своју спољну политику и да не склизне под диктат Вашингтона, а такође и да ојача своје позиције у Азији.
С друге стране, долазак индијског премијера у Москву, готово одмах после посете шефа мађарске владе Виктора Орбана, показује да су покушаји Запада да се Русија изолује пропали. Русија је у последње време интензивирала спољне контакте са кључним геополитичким играчима, који су и стратешки партнери. Штавише, многи су чланови највећих интеграционих организација, као што су ШОС, БРИКС, ЕАЕУ.
Евгенија Вањина, главни научни сарадник Центра за индијске студије Института за оријенталистику Руске академије наука, оцењује да Индија активно развија односе са Русијом без обзира на Запад.

„За нас је веома важно што су се у Москви састали лидери две независне и суверене државе, две суперсиле, које разговарају о међународној политици и односима, укључујући трговину, економску сарадњу и тако даље... Нарендра Моди представља суверену Индију, која ни са ким не усаглашава своју спољну политику и која традиционално сарађује са Русијом. Та земља са нама има огроман број различитих економских и инфратруктурних пројеката, а њен лидер долази овде да разговара са нашим лидером о односима наших земаља и њиховом даљем развоју“, каже Вањина.

Осим тога, Модијева посета је значајна јер се одржава убрзо након што је по трећи пут стао на чело владе и након што је руски председник Владимир Путин реизабран по пети пут у марту.

Русија и Индија – пријатељи у срећи и у тузи

Индијски премијер, који борави у дводневној посети Москви, Путина је назвао „пријатељем“, а Русију је окарактерисао као партнера „и у срећи и у тузи“ и изразио је увереност да ће преговори са Путином допринети даљем јачању пријатељства Индије и Русије.
На самиту у Москви разговара се о читавом низу билатералних питања, укључујући одбрану, трговину, комуникације, инвестиције, енергетску сарадњу, науку и технологију, образовање и културу, као и о актуелним питањима међународне и регионалне агенде. Једна од главних тема је и дизбаланс који је настао у трговини између Русије и Индије, земље која је на трећем месту у свету по економској величини. Трговина Индије и Русије је нагло порасла, достигавши 66 милијарди долара прошле године, а за први квартал текуће године је порастао за додатних 20 посто. Међутим, експерти указују на то индијски извоз у Русију за више од 10 пута мањи, него руски увоз у Индију.
Већина извоза Индије у Русију су лекови и други фармацеутски производи, опрема за телеком, гвожђе и челик, опрема за поморство и машине, док увоз Индије из Русије обухвата сирову нафту и нафтне деривате, угаљ и кокс, драго и полудраго камење, ђубриво итд.
Вањина оцењује да обим сарадње расте „веома динамично“.
„За нас је економски исплативо да сарађујемо са Индијом. Индија купује нашу нафту, а потом са пријатним осмехом продаје нафтне деривате Западу, то јест Запад купује наше нафтне производе, упркос санкцијама и то је свима познато – то је јавна тајна. Осим тога, ми активно сарађујемо са Индијом у сектору одбране, заједно правимо ракете ‘брахмос’, имамо пројекте о борбеним авионима... Имамо веома занимљиве инфраструктурне пројекте повезане са транспортом“, додала је она.
Москва и Њу Делхи воде дијалог о заједничком развоју транзитног потенцијала Северног морског пута и могућностима системских испорука руских енергента - нафте, угља и течног природног гаса - из северозападних лука Русије Северним морским путем до лука Индије, са претоваром у руским далекоисточним лукама. Истражују се опције сарадње у оквиру Евроазијског пројекта транзита контејнера, који има за циљ организацију међународног транзита контејнера Северним морским путем.
Осим тога, за две земље је важно и питање стварања модерне, ефикасне инфраструктуре за међународни транспортни коридор Север-Југ, који ће повезати Северни морски пут са Персијским заливом.
Две земље преговарају и о изградњи још шест нуклеарних блокова велике снаге и нуклеарних електрана мале снаге у Индији.
Моди је у Москви изјавио и да се свет суочава са кризом у сфери енергетике, али је сарадња Русије и Индије помогла да се криза превазиђе. Према речима индијског премијера, читав свет би требало да призна да је руско-индијска сарадња донела стабилност светском тржишту горива.

Неуспешни покушаји Запада да увуче Индију у своју орбиту

Последњи пут шеф индијске владе био у Русији 2019. године, када је посетио Владивосток. Модијево последње путовање у Москву било је 2015. године.
Руски експерти оцењују да је важност посете тешко преценити. Ове године су одржани избори у обе земље, а лидери су поново изабрани за нове мандате. За неколико година свет се много променио, а лидери две државе, од чијег курса зависи много у стварању светског поретка, имају о чему да разговарају.
У дипломатском језику, ова посета има и симболично значење и јасан је сигнал да је Модијев први избор Русија. Ескперти то тумаче као Модијев одговор на све покушаје Запада да увуче Индију у орбиту своје политике и натера је да подржи антируске санкције.
Вањина подсећа на хистерију која је настала на Западу због посете мађарског премијера Виктора Орбана Москви. Према њеним речима, Делхи не тражи дозволу ни од кога, нити пита како да се понаша у међународној арени, што је, како оцењује, у данашње време реткост.
Чак и западни медији коментаришу да је посета индијског премијера Нарендре Модија „велика дипломатска победа руског председника Владимира Путина“.
Русију и Индију повезује дугогодишње пријатељство, а ове године две земље обележавају 77 година од успостављања дипломатских односа. Данас њихови односи имају карактер посебног привилегованог стратешког партнерства.
Два лидера су у Москви разговарали и о украјинској кризи, а том приликом Моди је рекао да „рат није решење“ и позвао је на дијалог по том питању.
Индијски премијер је подсетио да се у последњих десет година 17 пута састао са Путином, истакавши да то указује на дубину руско-индијске тесне сарадње.
"Уверено тврдим да ћемо сарађивати и у будућности. Јачаћемо и продубљивати сарадњу", поручио је Моди.
Путин је позвао Модија на самит БРИКС-а у Казању у октобру.
РУСИЈА
Евроазијски троугао: Планира се окупљање формата „Русија-Индија-Кина“
Коментар