- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Евроазијски троугао: Планира се окупљање формата „Русија-Индија-Кина“

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
Пратите нас
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров саопштио је да постоје планови за окупљање формата „Русија-Индија-Кина“.
„'Трио' се сада не састаје тако често, не нашом кривицом, али постоје такви планови – да се окупи овај формат“, рекао је он током међународног форума „Примаковска читања“.
Према речим министра, у последње време заједнички рад у поменутом формату је успорен, најпре због вируса корона, а потом и због проблема на граници између Индије и Кине.
„Свеједно смо сматрали да је у таквим напетим тренуцима много корисније разговарати међусобно. Предложили смо да окупимо 'тројку' пре отприлике годину дана, а недавно смо се вратили идеји, али индијски пријатељи мисле да прво морамо у потпуности да решимо ситуацију на граници. Разумемо их“, објаснио је Лавров.
Он је напоменуо да постоји жеља да се одржи трилатерална сарадња и у Пекингу, и у Њу Делхију.
Сви ће имати користи ако формат „Русија-Индија-Кина“ развије заједничке приступе кључним проблемима Евроазије.
Између Индије и Кине постоји дугогодишњи територијални спор око припадности скоро 60.000 квадратних километара у североисточној држави Аруначал Прадеш, као и планинским подручјем у северном Кашмиру. Линија фактичке контроле, која замењује границу између земаља у овом региону, налази се у региону Ладак. У јесен 1962. овај спор је чак прерастао у погранични рат.
Почетком септембра 2022. године, Индија и Кина су спровеле нову фазу повлачења трупа са граница, али нису решиле сва погранична питања, стога су преговори у току. Тренутно је између 50.000 и 60.000 војника распоређено са обе стране индијско-кинеске границе.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала