КУЛТУРА

Прво јавно вођење кроз Меморијални центар „Старо сајмиште“ 11. јула

Меморијални центар „Старо сајмиште“ саопштио је да ће 11. јула од 17.00 до 19.00 часова организовати за посетиоце прво јавно вођење „(Старо) Сајмиште: Некад и сад".
Sputnik
„Посетиоци ће имати прилику да обиђу комплекс Старог сајмишта, упознају се с некадашњом наменом простора који је претрпео драматичне трансформације од симбола привредног напретка предратне Југославије, до места масовног заточења и смрти Срба, Јевреја и Рома“, наведено је у саопштењу.
Додаје се да је Старо самјиште после Другог светског рата постало и место почетка изградње Новог Београда и стварања највеће ликовне колоније у региону.
Посета ће бити реализована као вођење кроз простор Старог сајмишта од 17.00 до 18.00 и потом кроз изложбу „Логор на Београдском сајмишту (1941-1944)“ у Централној кули од 18.00 до 19.00 часова.
Како је најављено, грађане ће водити руководилац Одељења за истраживање Милан Кољанин, извршна директорка и кустоскиња Асја Драча Мунтеан и сарадница у Одељењу за прикупљање и стручну обраду грађе Леа Ескенази, а услед ограниченог броја места обавезна је пријава посетилаца на мејл poseta@memorijalnicentar.rs.
Меморијални центар „Старо сајмиште“ је републичка установа културе основана са циљем неговања сећања на жртве нацистичких концентрационих логора: Јеврејског пролазног логора Београд - Топовске шупе и логора на некадашњем Београдском сајмишту, Јеврејског логора Земун и Прихватног логора Земун.
Програми Центра инспиришу посетиоце да упознају, унапреде и шире знање о историји Старог сајмишта, геноцида над Јеврејима, Ромима и Србима, као и да чувају трајну успомену на жртве, наведено је у саопштењу.
Коментар