- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Прво јавно вођење кроз Меморијални центар „Старо сајмиште“ 11. јула

© Фото : YouTube/Gradnja, snimak sa ekranaРеконструкција куле на Старом сајмишту
Реконструкција куле на Старом сајмишту - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2024
Пратите нас
Меморијални центар „Старо сајмиште“ саопштио је да ће 11. јула од 17.00 до 19.00 часова организовати за посетиоце прво јавно вођење „(Старо) Сајмиште: Некад и сад".
„Посетиоци ће имати прилику да обиђу комплекс Старог сајмишта, упознају се с некадашњом наменом простора који је претрпео драматичне трансформације од симбола привредног напретка предратне Југославије, до места масовног заточења и смрти Срба, Јевреја и Рома“, наведено је у саопштењу.
Додаје се да је Старо самјиште после Другог светског рата постало и место почетка изградње Новог Београда и стварања највеће ликовне колоније у региону.
Посета ће бити реализована као вођење кроз простор Старог сајмишта од 17.00 до 18.00 и потом кроз изложбу „Логор на Београдском сајмишту (1941-1944)“ у Централној кули од 18.00 до 19.00 часова.
Како је најављено, грађане ће водити руководилац Одељења за истраживање Милан Кољанин, извршна директорка и кустоскиња Асја Драча Мунтеан и сарадница у Одељењу за прикупљање и стручну обраду грађе Леа Ескенази, а услед ограниченог броја места обавезна је пријава посетилаца на мејл poseta@memorijalnicentar.rs.
Меморијални центар „Старо сајмиште“ је републичка установа културе основана са циљем неговања сећања на жртве нацистичких концентрационих логора: Јеврејског пролазног логора Београд - Топовске шупе и логора на некадашњем Београдском сајмишту, Јеврејског логора Земун и Прихватног логора Земун.
Програми Центра инспиришу посетиоце да упознају, унапреде и шире знање о историји Старог сајмишта, геноцида над Јеврејима, Ромима и Србима, као и да чувају трајну успомену на жртве, наведено је у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала