РЕГИОН

Ромић: Суђење Додику је напад на уставне надлежности председника Српске

Саветник председника Републике Српске Марко Ромић изјавио је данас да суђење председнику Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу представља напад на уставне надлежности председника којим се покушава унишитити интегритет Републике Српске.
Sputnik
Ромић је рекао да се суђењем покушава доказати нешто што у судској пракси није забележено - да извршавање уставне обавезе може да буде инкриминисано као кривично дело.
"То би значило да све што је супротно одлуци високог представника, а Кристијан Шмит и није високи представник, представља кривично дело", навео је Ромић.
Ромић је истакао да ће сведоци одбране на данашњем рочишту објаснити функционисање законодавног система Републике Српске.
"Законодавни поступак у Републици Српској одвија се тако да све законе које доноси Народна скупштина и који потом пролазе кроз Веће народа, председник има позитивну уставну обавезу да потпише", навео је Ромић.
Каже и да је Суд одбио саслушање Шмита као сведока, јер би се тиме доказало да он нема мандат.
"Доказало би се да не може да доноси законе, да није именован у складу са резолуцијом Савета безбедности УН, а и да јесте, доказало би се да није прекршена ниједна одлука ОХР-а испуњавањем уставних обавеза председника", указао је Ромић за РТРС.
Погледајте и:
Коментар