- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ромић: Суђење Додику је напад на уставне надлежности председника Српске

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2024
Пратите нас
Саветник председника Републике Српске Марко Ромић изјавио је данас да суђење председнику Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу представља напад на уставне надлежности председника којим се покушава унишитити интегритет Републике Српске.
Ромић је рекао да се суђењем покушава доказати нешто што у судској пракси није забележено - да извршавање уставне обавезе може да буде инкриминисано као кривично дело.
"То би значило да све што је супротно одлуци високог представника, а Кристијан Шмит и није високи представник, представља кривично дело", навео је Ромић.
Ромић је истакао да ће сведоци одбране на данашњем рочишту објаснити функционисање законодавног система Републике Српске.
"Законодавни поступак у Републици Српској одвија се тако да све законе које доноси Народна скупштина и који потом пролазе кроз Веће народа, председник има позитивну уставну обавезу да потпише", навео је Ромић.
Каже и да је Суд одбио саслушање Шмита као сведока, јер би се тиме доказало да он нема мандат.
"Доказало би се да не може да доноси законе, да није именован у складу са резолуцијом Савета безбедности УН, а и да јесте, доказало би се да није прекршена ниједна одлука ОХР-а испуњавањем уставних обавеза председника", указао је Ромић за РТРС.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала