РУСИЈА

Кина, Русија и Лаос шаљу јасан сигнал – земље азијско-пацифичког региона се уједињују

Русија, Кина и Лаос су конструктивне снаге које промовишу регионални мир и развој, изјавио је министар спољних послова Кине Ванг Ји.
Sputnik
Он се састао са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом, као и са министром спољних послова Лаоса Салемсајем Комаситом на маргинама догађаја у оквиру Савеза држава југоисточне Азије (АСЕАН).

„Кина, Русија и Лаос су економије у развоју у азијско-пацифичком региону и конструктивне снаге које промовишу регионални мир и развој", казао је кинески министар.

Он је истакао да „јачање сарадње између три стране не само да доприноси заштити заједничких интереса, него ће и послати јасан сигнал о томе да се азијско-пацифичке земље уједињују и сарађују како би заједнички промовисале регионалну стабилност и просперитет и како би се заједнички супротставиле ризицима и изазовима“.
Истовремено, он је напоменуо да систем међународних односа тренутно пролази кроз дубоке промене, опоравак глобалне економије је отежан, регионални сукоби се продужавају, а фактори нестабилности, неизвесности и непредвидивости су распрострањени широм света.
„Истовремено, мир, развој, сарадња и обострана корист и даље остају заједничка тежња међународне заједнице, а мултиполарност света, економска глобализација и демократизација међународних односа и даље су заједничка тенденција савременог света“, закључио је Ванг Ји.
РУСИЈА
Лавров позвао Кину да се заједно супротставе мешању у послове југоисточне Азије
Коментар