- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров позвао Кину да се заједно супротставе мешању у послове југоисточне Азије

© Sputnik / The press service of the Russian Foreign Ministry / Уђи у базу фотографијаМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров на пленарном заседании СМИД "Группы двадцати" в Рио-де-Жанейро, Бразилия
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров на пленарном заседании СМИД Группы двадцати в Рио-де-Жанейро, Бразилия - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2024
Пратите нас
Русија и Кина треба заједно да се супротставе мешању ванрегионалних сила у послове југоисточне Азије и да учине све како нико не би могао да уништи структуре АСЕАН, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са шефом кинеске дипломатијем Ванг Јијем на маргинама догађаја у оквиру Савеза држава југоисточне Азије (АСЕАН).
„Друге мултилатералне платформе такође имају важан значај. Међу њима су АСЕАН и сва архитектура оријентисана на АСЕАН. Имамо исти став – треба да учинимо све да не дозволимо да се она уништи. Данас смо о томе детаљно разговарали на састанку са колегом из Лаоса. Сматрамо да је важно да наставимо такав дијалог, да се заједнички супротставимо мешању ванрегионалних сила у послове југоисточне Азије и да допринесемо благостању и просперитету“, рекао је Лавров.
Он је истакао да огромни потенцијали Русије и Кине доприносе позитивном утицају на развој АСЕАН и решавање глобалних проблема.
Лавров је такође казао да је АСЕАН један од најважнијих елемената праведнијег мултиполарног светског поретка у настајању, те да је био и остао „језгро“ напора у региону који имају за циљ да обезбеде стабилан и сигуран ванблоковски развој Азијско-пацифичког региона.
Лавров је на састанку честитао кинеском колеги на успешном одржавању треће пленарне седнице 20. сазива Централног комитета Комунистичке партије Кине.
„Реализација задатака свеобухватног националног развоја наших земаља је приоритет на дневном реду, доприноси развоју стратешке сарадње којој стално посвећују пажњу председници Русије и Кине“, додао је Лавров.
Лавров и Ванг су високо оценили развој политичког дијалога и практичне сардње између Москве и Пекинга, навело је руско Министарство спољних послова после састанка.
Шеф руске дипломатије је захвалио кинеском министру на избалансираној и доследној политици Кине по питању украјинске кризе.
Министри су разговарали и о перспективама реализације концепције нове архитектуре безбедности у Евроазији.
„Стране су високо оцениле развој политичког дијалога и практичне сарадње између Русије и Кине умајући у виду све израженију турбулентност у свету. Посебна пажња била је посвећена реализацији споразума постигнутих после мајског самита у Пекингу“, наводи се у саопштењу.
Шеф руске дипломатије борави у посети Лаосу од 25. до 27. јула. Он је одржао билатералне састанке са колегама из Источног Тимора, Индонезије, Камбоџе, Брунеја, Лаоса и трилатерални састанак у формату Русија-Лаос-Кина. Планирано је његово учешће на састанцима министара спољних послова у формату Русија-АСЕАН, Источноазијском самиту и Регионалном безбедносном форуму АСЕАН.
Седница Високог Евроазијског економског савета  - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2024
РУСИЈА
Лавров: Формира се Велика Евроазија – прикључује се и арапски свет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала