ЕКОНОМИЈА

Вештачко месо могло би се ускоро наћи у европским ресторанима

Француски прехрамбени стартап „Гурмеи“ постао је прва компанија која се пријавила за приступ тржишту ЕУ за лабораторијски узгајано месо, пошто је поднела Европској комисији захтев за продају производа од патке на бази ћелија.
Sputnik
Компанија „Гурмеи“ са седиштем у Паризу саопштила је да је поднела укупно пет пријава пре изласка на тржиште за своје производе од патке засноване на узгоју ћелија властима за безбедност хране у ЕУ, Швајцарској, Великој Британији, Сингапуру и САД, преноси „Евроактив“.
Та нова храна користила би се за прављење фоа гра, традиционалног јела у Француској које се све више налази на мети критика због забринутости за добробит животиња, наводи „Политико“.
Након подношења пријаве ЕУ покреће се процес евалуације у трајању од једне и по до две године, која се састоји од деветомесечне процене ризика коју врши Европска агенција за безбедност хране, након чега би требало да уследи седмомесечни процес управљања ризиком током којег земље ЕУ гласају квалификованом већином о томе да ли ће дозволити да се одобри овај производ.
Уколико све прође како треба, производ ће бити доступан европским куварима до 2026. године, а на полицама супермаркета наћи ће се у годинама које ће уследити.
Производња овог јела, које се прави од надувене јетре насилно храњене патке или гуске, забрањена је у 12 земаља ЕУ.
Култивисано или лабораторијски узгојено месо се производи помоћу узорка правих животињских ћелија које расту у окружењу богатом хранљивим материјама, формирајући мишиће, масноће и везивно ткиво, преноси Б92..
Такви производи обично користе фетални говеђи серум, који подразумева клање краве и њеног ембриона, што их чини етички проблематичним за вегетаријанце и вегане.
Погледајте и:
Коментар