00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
НОВИ СПУТЊИК ПОРЕДАК
17:00
60 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Неко лаже: Трамп или Зеленски
06:54
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Сан о слободи“
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Да ли је могућ НАТО без САД?
17:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вештачко месо могло би се ускоро наћи у европским ресторанима

CC0 / Pexels/Julia Filirovska / Месо
Месо - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2024
Пратите нас
Француски прехрамбени стартап „Гурмеи“ постао је прва компанија која се пријавила за приступ тржишту ЕУ за лабораторијски узгајано месо, пошто је поднела Европској комисији захтев за продају производа од патке на бази ћелија.
Компанија „Гурмеи“ са седиштем у Паризу саопштила је да је поднела укупно пет пријава пре изласка на тржиште за своје производе од патке засноване на узгоју ћелија властима за безбедност хране у ЕУ, Швајцарској, Великој Британији, Сингапуру и САД, преноси „Евроактив“.
Та нова храна користила би се за прављење фоа гра, традиционалног јела у Француској које се све више налази на мети критика због забринутости за добробит животиња, наводи „Политико“.
Након подношења пријаве ЕУ покреће се процес евалуације у трајању од једне и по до две године, која се састоји од деветомесечне процене ризика коју врши Европска агенција за безбедност хране, након чега би требало да уследи седмомесечни процес управљања ризиком током којег земље ЕУ гласају квалификованом већином о томе да ли ће дозволити да се одобри овај производ.
Уколико све прође како треба, производ ће бити доступан европским куварима до 2026. године, а на полицама супермаркета наћи ће се у годинама које ће уследити.
Производња овог јела, које се прави од надувене јетре насилно храњене патке или гуске, забрањена је у 12 земаља ЕУ.
Култивисано или лабораторијски узгојено месо се производи помоћу узорка правих животињских ћелија које расту у окружењу богатом хранљивим материјама, формирајући мишиће, масноће и везивно ткиво, преноси Б92..
Такви производи обично користе фетални говеђи серум, који подразумева клање краве и њеног ембриона, што их чини етички проблематичним за вегетаријанце и вегане.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала