СВЕТ

Одлука Брисела да прекине доток нафте у Мађарску и Словачку – кратковида елита убрзава распад ЕУ

Украјинско обустављање протока нафте из Русије за Мађарску и Словачку по налогу Брисела показало је оно што смо и до сада знали, а то је да је Европска унија нефункционална, крња, декадентна и у стању је распада, каже за Спутњик политиколог др Стеван Гајић.
Sputnik
Елита ЕУ предвођена Урсулом фон дер Лајен која је потпуно везала своју судбину за исход рата у Украјини не жели да одустане од ратнохушкачке политике у НАТО рату против Русије ког губи, а Мађарска их је страшно изнервирала својом мировном иницијативом, истиче Гајић.

Кратковида елита убрзава распад ЕУ

„Због тога су они кратковиди и једноставно убрзавају процес распада Европске уније. Реч је о томе што знају да немају пуно времена зато што ће се политика САД према овом рату у Украјини највероватније променити са доласком Трампа. Суштина је да се ови поступци Европске комисије чине из велике фрустрације и нервозе зато што време не ради за њих. Мађарска је под тешким санкцијама ЕУ иако је формално чланица те организације и све то говори о стању распада у ком се ЕУ налази.“

Америка уништава Европу, извлачи се из рата у Украјини

Гајић се слаже да изјавом Марије Захарове да препорука ЕУ Кијеву да забрани транзит руске нафте одговара интересима САД, којима је потребна потпуна зависност Брисела од америчких енергетских ресурса.
„Америка је све учинила да упропасти економију Европе, да је деиндустријализује и поништи ефекте Маршаловог плана и реконструкције настале након Другог светског рата. Америка ће бити још суровија према Европи, што је најавио Гренел. Он је рекао у једном интервјуу да ће Европа бринути о својој безбедности и да јој САД неће више помагати. Значи, Европа, односно НАТО је дубоко у рату против Русије, али ће Американци једноставно покушати да од тога оперу руке. Једноставно ће на најелегантнији могући начин са новом администрацијом препакованом за јавност да се извуку из тог сукоба.“
Американци не могу да воде два или три велика рата у исто време, у Украјини су свесни пораза а ни у Гази и Израелу тренутно не стоје добро, тако да ће се фокусирати на блискоисточни сукоб, сматра Гајић.
„Једноставно желе да се заокружи ова прича са Украјином али је велико питање да ли они то могу, зато што сад желе неко мировно решење на штету Русије“, закључио је Гајић.

Брисел прекинуо доток нафте у Мађарску и Словачку

Министар спољних послова и спољних економских односа Мађарске Петер Сијарто изјавио је да је потврђено да је обустављање транзита нафте из Русије у Мађарску и Словачку координисано из Брисела.
„Догађаји и моји преговори последњих дана потврдили су мој осећај да је ово процес координисан из Брисела“, рекао је Сијарто.
Крајем јула Сијарто је изјавио да блокирање испорука руске нафте Мађарској и Словачкој није измишљено у Кијеву, већ у Бриселу да би се уцењивале земље које подржавају мир.
„Прошло је више од недељу дана, а Европска комисија ништа није урадила. Постоје само две опције. Европска комисија је или преслаба да натера државу-кандидата (Украјину) да поштује фундаменталне интересе двеју земаља-чланица ЕУ, или цела ова ствар није измишљена у Кијеву, већ у Бриселу, и није украјинска влада, већ Европска комисија та која жели да уцени две земље које се залажу за мир“, оценио је тада мађарски шеф дипломатије.
Погледајте и:
СВЕТ
Сијарто: Потврђено да је обустава испоруке нафте из Украјине координисана из ЕУ
Коментар