- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сијарто: Блокирање испорука нафте није измислио Кијев, него Брисел

© Sputnik / Лола ЂорђевићМађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто
Мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто  - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2024
Пратите нас
Блокирање испорука руске нафте Мађарској и Словачкој није измишљено у Кијеву, већ у Бриселу да би се уцењивале земље које подржавају мир, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
„Прошло је више од недељу дана, а Европска комисија ништа није урадила. Постоје само две опције. Европска комисија је или преслаба да натера државу-кандидата (Украјину) да поштује фундаменталне интересе двеју земаља-чланица ЕУ, или цела ова ствар није измишљена у Кијеву, већ у Бриселу, и није украјинска влада, већ Европска комисија та која жели да уцени две земље које се залажу за мир“, написао је Сијарто на друштвеним мрежама.
Мађарски министар је истакао да Европска комисија и лично Урсула фон дер Лајен „морају одмах да одговоре да ли су наредили Кијеву да блокира испоруке нафте. А ако нису, зашто онда Европска комисија недељу дана није предузела ништа“.
Сијарто је поновио да прекид транзита руске нафте од стране Украјине подрива енергетску безбедност две земље Европске уније и представља директно кршење споразума о придруживању са ЕУ.
Европска комисија је 5. децембра 2022. године, у оквиру санкција Русији, забранила морске испоруке руске нафте у земље ЕУ, али су Мађарска и Словачка обезбедиле право да руску нафту добијају нафтоводом до краја 2025. године. Ова клаузула је изазвала активно противљење Европске комисије.
Украјина је 17. јула обуставила транзит нафте компаније „Лукоил“ преко своје територије у Мађарску и Словачку јер је ова компанија стављена на црну листу Кијева. Снабдевање ових земаља енергентима из Русије се одвија преко гасовода „Дружба“, који пролази преко територије Украјине.
Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2024
РУСИЈА
Непријатељска одлука: Мађарска осудила Украјину због ометања испорука руске нафте
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала