СВЕТ

Током нереда широм Британије ухапшено 150 демонстраната, хитно заседа „Кобра“ /видео/

Најмање 150 људи ухапшено је у нередима у Великој Британији протеклог викенда који су избили после убиства три девојчице у Саутпорту, због чега ће у Даунинг стриту данас хитно заседати владин Одбор за ванредна реаговања, познат под називом „Кобра“, у којем су министри, представници полиције, обавештајних и других служби.
Sputnik
Британски премијер Кир Стармер изјавио је синоћ у обраћању нацији да ће „учинити све што је потребно да се насилници приведу правди“ и осете „пуну снагу закона“ говорећи о нападу демонстраната на хотел где су смештени тражиоци азила у Родерему.
У нередима у том граду повређено је најмање 10 полицајаца, а насилне сцене су се у недељу могле видети и у Тамворду, Мидлсбору и другим деловима Британије.
Демонстранти који се противе имиграцији, изазвани информацијама да је убица три девојчице 17-годишњи Велшанин чији су родитељи пореклом из Африке, бацали су разне предмете на полицајце и прскали их апаратима за гашење пожара, а издвојена група је разбила прозоре на хотелу „Холидеј Ин Експрес“ где су смештени тражиоци азила у Родерему.
На данашњем састанку, влада ће добити најновије информације о насилним догађајима током викенда и донеће се одлука о одговору на талас насиља у наредним данима, преносе британски медији.
„Људи у овој земљи имају право да буду безбедни, а ипак смо видели нападе на муслиманске заједнице, нападе на џамије“, рекао је Стармер у телевизијском обраћању.
Он је навео да су и друге заједнице биле на мети демонстраната.
„Нацистички поздрави на улици, напади на полицију, насиље уз расистичку реторику, тако да се нећу либити да то назовем правим именом: крајње десничарско насиље“, рекао је британски премијер.
СВЕТ
Хаос у Енглеској настављен: Запаљен хотел с мигрантима, џамијама понуђено додатно обезбеђење /видео/
Погледајте и:
Коментар