- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хаос у Енглеској настављен: Запаљен хотел с мигрантима, џамијама понуђено додатно обезбеђење /видео/

© Tanjug / Owen Humphreys/PA via APНереди у Британији.
Нереди у Британији. - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2024
Пратите нас
Велика група демонстраната, који се противе мигрантима, упала је у хотел у енглеском граду Ротераму у којем су смештени азиланти и запалила га.
Многи су били огрнути енглеским заставама, а дочекали су их учесници контрамитинга који су извикивали пароле у знак подршке мигрантима, преноси „Мирор“.
Тензије су ескалирале, а на снимцима на друштвеним мрежама види се да демонстранти бацају предмете на полицију, принудивши их да се повуку.
Демонстранти су потом разбијали прозоре на хотелу, а онда и запалили зграду.
Након што су синоћ избили насилни протести широм Енглеске, до сада је ухапшено најмање 100 људи, а нове демонстрације најављене су и за данас у више градова.
Нереди и протести изазвани су нападом ножем у граду Саутпорт где је један седамнаестогодишњак убио три девојчице на часу плеса.

Стармер: Зажалиће они који су у овоме учествовали

Британски премијер Кир Стармер осудио је данас напад на хотел у Ротераму описавши га као крајње десничарско разбојништво.
У саопштењу Даунинг стрита, Стармер је обећао да ће власти учинити све што је потребно да насилнике приведе правди, након немира који су избили широм земље, пренео је АП.
У обраћању нацији, које је преносила телевизија, Стармер је поручио да насилна руља не представља Британију, пренео је Скај њуз.
„Гарантујем да ћете зажалити што сте учествовали у овим нередима, било директно или подстичући га“, нагласио је он.
Нереди широм Велике британије - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2024
СВЕТ
Велики нереди широм Велике Британије /видео/

Џамијама ће бити понуђено додатно обезбеђење

Џамијама које су у опасности од насилних нереда у Великој Британији биће понуђено додатно обезбеђење, чиме ће заједницама бити пружена витална подршка и сигурност, саопштила је британска влада.
Како се наводи, то ће помоћи локалним полицијским снагама да заштите ове важне верске објекте.
У складу са новим процесом који је сада на снази, полиција, локалне власти и џамије могу тражити да се брзо распореди обезбеђење, које ће штитити заједнице и омогућити верницима што хитнији повратак на богослужење.
Министарка унутрашњих послова Ивет Купер изјавила је да је Британија поносна и толерантна земља и да нико не би требало да тражи изговоре за срамне поступке хулигана, насилника и екстремистичких група који нападају полицајце, пљачкају локалне продавнице или нападају људе на основу боје коже.
„У светлу срамних претњи и напада са којима су се суочавале и локалне џамије у многим заједницама, влада пружа брзу додатну подршку кроз шему заштитног обезбеђења џамија, уз подршку локалних полицијских снага и понављамо да ће се свако ко је умешан у ометање функционисања и насиље суочити са снагом закона“, навела је она.
Нагласила је да Велика Британије као нација неће толерисати криминално понашање, опасан екстремизам и расистичке нападе који су против свега за шта се ова земља залаже.
Велика Британија бдење за убијену децу - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2024
СВЕТ
Сукоби с полицијом након бдења за убијену децу у Енглеској: Летеле флаше, запаљен комби /видео/
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала